Huisdiernieuws ...
Home Blog Zwangerschap hond, van week tot week

Zwangerschap hond, van week tot week

door Jarno de Vries

Dus je hebt al je onderzoek gedaan, een geschikte vader gevonden en bent klaar om de zwangerschap van je hond te beginnen. De zwangerschapstermijn bij de hond is ongeveer 60 dagen of negen weken, gedurende deze weken zullen de toekomstige puppy’s zich ontwikkelen van een paar vormende cellen tot perfect gevormde kleine honden die klaar zijn om de wereld in te gaan. Dit zijn spannende tijden!

Het hebben van enkele richtlijnen die je moet volgen en weten wat je kunt verwachten van een succesvolle conceptie tot de geboorte, kan erg nuttig zijn, dus bekijk onze week-voor-week-zwangerschapsgids om je te helpen tijdens de zwangerschap.

Week één- Dag 0-7

het begin van de zwangerschap van je hond. Ovulatie en daaropvolgende dekking en bevruchting komen voor – hoewel het mogelijk is dat je uw teef meerdere keren moet paren voor een succesvolle bevruchting. Het aftellen tot de geboorte begint vanaf de eisprong, hoewel het moeilijk kan zijn om de eisprong onafhankelijk te controleren en zonder de lichaamstemperatuur van je teef dagelijks te testen. De teef kan tekenen van ochtendmisselijkheid beginnen te vertonen, net zoals bij mensen kan gebeuren. Let op mogelijke tekenen van infectie die tijdens de paring kunnen zijn opgelopen. Een lichtroze afscheiding uit de vagina kan al dan niet aanwezig zijn – dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid.

Ga door met je gebruikelijke voedings- en bewegingsregime, maar overweeg om in overleg met uw dierenarts een voedingssupplement toe te voegen om de zwangerschap en de veranderende behoeften van je teef te ondersteunen.

Gebruik tijdens de dracht geen vlooienbehandelingen of ontwormingsmiddelen zonder eerst uw dierenarts te raadplegen.

Week twee- Dag 7-14

Tijdens de tweede week van de zwangerschap beginnen de cellen die zich tot de puppy’s zullen ontwikkelen, te groeien en te scheiden, en de kleine nieuwe embryo’s dalen de baarmoeder in voor de rest van de zwangerschap. Je hond moet gedurende deze periode nog steeds normaal worden gevoerd en getraind.

Week drie- Dag 14-21

Tijdens de derde week van de dracht beginnen de embryo’s zich in de baarmoeder te implanteren, waar ze de essentiële voedingsstoffen en levensondersteuning krijgen die het lichaam van de teef biedt tijdens hun tijd in de baarmoeder. De foetussen zijn in dit stadium minder dan een centimeter lang.

Blijf normaal voeden en bewegen, maar begin je hond te controleren op verhoogde eetlust en dienovereenkomstig in haar ontwikkelingsbehoeften te voorzien. Breng geen plotselinge of onnodige veranderingen aan in de inhoud van haar dieet.

Week vier- Dag 21-28

Tegen het einde van de vierde week van de zwangerschap kan een dierenarts of ervaren fokker de aanwezigheid van de zich ontwikkelende puppy’s mogelijk detecteren door zachtjes te palperen in de buik. De ogen en ruggengraat van de foetussen beginnen zich te ontwikkelen en hun gezichten beginnen vorm te krijgen. De foetussen worden in week vier ongeveer 1,5 centimeter lang. De spenen van je teef kunnen in dit stadium beginnen te zwellen en ze kan een dunne, duidelijke afscheiding uit de vagina hebben.

De vierde week van de foetale ontwikkeling wordt beschouwd als een van de meest vormende stadia van de zwangerschap, wanneer de opgroeiende pups het meest kwetsbaar zijn voor schade en het ontwikkelen van defecten. Begin in dit stadium van ontwikkeling met het beperken van spelen en bijzonder inspannende oefeningen bij je hond. Overleg met de dierenarts over de veranderende voedingsbehoeften van je teef en ontdek of je mogelijk supplementen moet voeren.

Week vijf- Dag 28-35

Het vruchtwater in de baarmoeder neemt toe om de pups rond dag 32 van de dracht te beschermen, en dus kunnen jij of je dierenarts de aanwezigheid van puppy’s niet meer detecteren door te palperen op de buik. Vanaf week vijf zijn de pups veel minder vatbaar voor ontwikkelingsproblemen en afwijkingen. De individuele tenen beginnen zich te vormen en klauwen en snorharen beginnen te groeien. De foetussen ontwikkelen gedurende deze periode ook hun mannelijke of vrouwelijke geslacht.

Het gewicht van je teef zal in dit stadium merkbaar toenemen en je moet nu haar voedselrantsoenen verhogen als je dat nog niet hebt gedaan. Voer weinig en vaak en begin met het introduceren van het door jezelf gekozen puppyvoer in de mix.

Als je hebt besloten om tijdens de dracht een echo te laten maken om te proberen het aantal pups vast te stellen en eventuele problemen te identificeren, wordt dit meestal in de vijfde week gedaan.

Week zes- Dag 35-42

Je teef zal een merkbaar grotere buik hebben en haar zwangerschap zal voor de meeste mensen duidelijk zijn. Haar buik zal dagelijks groeien en haar tepels zullen merkbaar donkerder worden. De puppy’s zullen hun markeringen en de huidpigmentatie beginnen te ontwikkelen die uiteindelijk hun kleur en uiterlijk zal bepalen.

Verhoog het voer dat je teef krijgt zoveel als ze wil eten. Verhoog de verhouding van puppyvoeding in haar dieet. Mogelijk voer je op dit moment ook een multivitamine-supplement.

Begin met het voorbereiden van het bed of de box die de teef zal gebruiken voor het bevallen, en maak het comfortabel en uitnodigend voor haar en goed opgevuld. Bepaal waar je de box voor de geboorte en de eerste paar weken van het leven van de puppy’s wilt zetten en moedig je hond aan om daar te gaan slapen.

Week zeven- Dag 42-49

Je hond begint het haar op haar buik af te werpen ter voorbereiding op de bevalling – dit is volkomen normaal en geen reden tot ongerustheid! De puppy’s zullen blijven groeien en zich ontwikkelen en zien er nu bijna volledig gevormd uit.

Stop tegen het einde van de zevende week met het voeren van het puppyvoer dat je hebt toegevoegd en ga weer door met het voeren van haar normale, voedzame voer – zoveel als ze zal eten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam van de teef calcium begint op te slaan uit het rijke puppyvoer dat ze tot nu toe heeft gekregen, een belangrijk mineraal tijdens de latere stadia van de zwangerschap.

Week acht- Dag 49-57

Uw puppy’s kunnen vanaf nu op elk moment worden geboren, dus wees voorbereid! Vermijd ruw en tuimelend spel of stimulatie die kan leiden tot het begin van vroege bevalling, omdat uw pups idealiter nog een week in de baarmoeder moeten doorbrengen. Je teef zal in dit stadium waarschijnlijk beginnen te ‘nestelen’, en je kunt zelfs de puppy’s zien en voelen bewegen in haar buik als ze ligt.

Tegen het einde van week acht begint je teef met het produceren van biest, de voorloper van haar voedselrijke melk en vervolgens de melk zelf. Blijf zoveel eten geven als je teef eet en bereid je voor op de geboorte!

Week negen- Dag 57-65

De geboorte staat voor de deur … Zorg dat je er klaar voor bent! Je teef zou nu goed ingeburgerd moeten zijn in haar werpbed en nestelen. Ze zal waarschijnlijk stil en introvert worden dan normaal, ter voorbereiding op de bevalling. Geef zoveel te eten als je teef zal eten, maar wees erop voorbereid dat haar eetlust kan afnemen naarmate de tijd van het bevallen dichterbij komt.

Begin meerdere keren per dag met het meten van de temperatuur en als de zwangerschap voorbij de 60e dag komt, om de paar uur, dag en nacht, om het naderende begin van de bevalling te identificeren.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer