Huisdiernieuws ...
Home Blog Kennelhoest

Kennelhoest

door Jarno de Vries

Wat is een kennelhoest honden?

Als je hond aan het hoesten is of constant geluiden maakt waardoor het lijkt alsof hij ergens in stikt, kan hij een geval van kennelhoest hebben. Hoewel kennelhoest vreselijk kan klinken, is het meestal geen ernstige aandoening en de meeste honden zullen herstellen zonder behandeling. Het is een ontsteking van de voorste luchtwegen, het is verder niet gevaarlijk. De ziekte kan veroorzaakt worden door een bacterie of een aantal virussen, ook in combinatie.

Zoals verkoudheid door veel verschillende virussen kan worden veroorzaakt, kent kennelhoest zelf ook meerdere oorzaken. Een van de meest voorkomende boosdoeners is een bacterie genaamd Bordetella Bronchisepta, daarom wordt kennelhoest vaak Bordetella genoemd. De meeste honden die besmet raken met Bordetella zijn tegelijkertijd besmet met een virus. Deze virussen, waarvan bekend is dat ze honden vatbaarder maken voor het krijgen van Bordetella-infectie, omvatten Parainfluenza-virus en adenovirussen .

kennelhoest bij hond

Hoe krijgen honden kennelhoest?

Het is een mix van zowel virussen als bacteriën wat kennelhoest veroorzaakt. Het is zeer besmettelijk en wordt van hond op hond verspreid via kleine druppeltjes speeksel. Het kan op elk moment van het jaar worden overgedragen, overal waar uw hond in contact staat met andere honden (zoals het park). Symptomen verschijnen meestal ongeveer 10 dagen na blootstelling aan de infectie.

Een infectie voorkomen, vaccinatie tegen kennelhoest

Ja dit is mogelijk, er is een eenvoudige manier om je huisdier te beschermen tegen de meeste soorten kennelhoest. Dit is mogelijk door een jaarlijkse enting die honden vanaf zes weken oud kunnen krijgen. Uw dierenarts zal je hond het vaccin geven in de vorm van neusdruppels, het zal hem helpen beschermen tegen 90% van de bacterie van de infectie. (Houd er rekening mee dat je deze jaarlijkse kosten zelf moet bekostigen). Meer informatie over enting tegen kennelhoest is hier te vinden.

Je kunt ook helpen zijn immuunsysteem sterk en uitgerust te houden om infecties af te weren. Dit doe je door hem een goed dieet te geven en ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt.

Kan kennelhoest een risico vormen voor de gezondheid van een hond op de lange termijn?

Kennelhoest komt veel voor, een groot deel van de honden zullen last hebben van kennelhoest. In de overgrote meerderheid van de gevallen zal het geen verdere problemen veroorzaken. De toeterende hoest duurt ongeveer twee weken en de meeste honden zullen beter worden zonder enige behandeling. Als uw hond ouder is of een reeds bestaande hart- of longaandoening heeft, moet je hem goed in de gaten houden. Je kunt met uw dierenarts praten over mogelijke behandelingen.

Wanneer een dierenarts raadplegen

In de meeste gevallen verdwijnt kennelhoest vanzelf, maar je moet uw dierenarts om advies vragen als de hond langer dan drie dagen aanhoudt en geen tekenen van verbetering vertoont. Ook als hij niet eet of als hij door de hoest moet overgeven. Uw dierenarts kan een hoestonderdrukker of ontstekingsremmende medicijnen aanbevelen om de hoest te verlichten en je hond te helpen slapen of eten. Antibiotica worden meestal niet voorgeschreven, tenzij uw dierenarts gelooft dat je hond een secundaire infectie in zijn longen heeft ontwikkeld.

Hoe kun je kennelhoest zelf behandeld?

Je kunt de klachten van je hond verlichten door hem aan te moedigen veel water te drinken. Je moet ook overwegen om hem op een rustige plek te houden, zoals een slaapkamer, om zijn omgeving zo kalm mogelijk te houden. Dit is ook om ervoor te zorgen dat hij geen reden heeft om te blaffen, wat kan leiden tot hoesten. Als je je hond naar buiten wilt brengen, is het een goed idee om zijn halsband te wisselen voor een harnas. Dit omdat elke trek aan zijn nek het hoesten kan verergeren.

kennelhoest symptomen

Een goed geventileerde, rookvrije woning zal ook helpen zijn drang om te hoesten te verminderen. Om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt, houdt de hond uit de buurt van andere honden terwijl hij ziek is. Gedurende ten minste een week nadat het hoesten is verdwenen. Als je andere honden hebt, is er natuurlijk niet veel dat je kunt doen. Het is aan hun immuunsysteem om de infectie te bestrijden.

Meer weten over honden zoals ontvlooien, ontwormen of teken? Lees hier verder.

Wat is kennelhoest?

Het is een ontsteking van de voorste luchtwegen, het is verder niet gevaarlijk. De ziekte kan veroorzaakt worden door een bacterie of een aantal virussen, ook in combinatie.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer