Home Blog Hond ziek? Hoe weet ik dat..

Hond ziek? Hoe weet ik dat..

door Jarno de Vries
hond ziek

Je houdt van je hond en wilt dat hij gelukkig en gezond is. Zoals het geval is bij mensen, verandert de gezondheid van een hond met de leeftijd. Helaas verouderen onze huisdieren veel sneller dan wij. Ongeacht de leeftijd van je hond, speel je zelf een grote rol bij het helpen om ziekte te bestrijden en zo gezond mogelijk te blijven. Vergeet niet dat je hond geen symptomen kan beschrijven, maar ze kan alleen tekenen van ziekte vertonen. Bewustzijn van deze tekenen is een manier om het risico op ziekte van je huisdier te verminderen. Wij vertellen je meer over het mogelijk ziek zijn van je hond.

Hoe weet ik of mijn hond ziek is

Soms is het moeilijk te zeggen of een hond ziek of gewond is. Onze honden kunnen niet met ons communiceren in woorden, dus we moeten vertrouwen op hun acties en attitudes om ons te leiden. Je kent je hond beter dan wie dan ook, dus misschien merk je als eerste op dat er iets mis is. Aan de andere kant kunnen familie en vrienden die je hond niet elke dag zien, subtiele veranderingen opmerken die ons kunnen besluipen.

Hond trillen

Het is belangrijk om te begrijpen dat honden over het algemeen geen tekenen van ziekte vertonen wanneer ze zich voor het eerst slecht beginnen te voelen. Er wordt aangenomen dat ze instinctief hun ziekte verbergen als een vorm van zelfbescherming (zwak lijken zou hen in het wild kwetsbaar hebben gemaakt). Ook lijken honden sommige van de emotionele effecten van ziekte niet te ervaren zoals mensen dat doen (angst voor sterfte bijvoorbeeld). Ze zullen zich eerder normaal gedragen als ze zich wat slechter voelen.

Aanwijzingen voor de lichaamstaal zijn meestal subtiel, althans in het begin, maar ze kunnen ons wat informatie geven als we goed opletten. Er zijn specifieke symptomen die honden vertonen als ze hun ziekte niet langer kunnen verbergen. Je moet op deze tekenen letten, zodat je de hond onmiddellijk naar een dierenarts kunt brengen. Zorg ervoor dat je de juiste dierenarts vindt en een goede relatie met die dierenarts opbouwt, zodat het goed en vertrouwd voelt als er iets opduikt. Zoek een dierenarts in de buurt via deze link.

Tekenen dat je hond ziek kan zijn:

  1. Slechte adem of kwijlen
  2. Overmatig drinken of plassen
  3. Eetlustverandering geassocieerd met gewichtsverlies of gewichtstoename
  4. Verandering in activiteitenniveau (bijvoorbeeld gebrek aan interesse in dingen die ze ooit deden)
  5. Stijfheid of moeilijkheid bij het stijgen of traplopen
  6. Meer slapen dan normaal, of ander gedrag of andere houding
  7. Hoesten, niezen, overmatig hijgen of moeizame ademhaling
  8. Droge of jeukende huid, zweren, knobbels of hoofdschudden
  9. Frequente spijsverteringsstoornissen of verandering in stoelgang
  10. Droge, rode of troebele ogen

Koort bij honden, kan dat?

Koorts, medisch aangeduid als pyrexia, kan worden gedefinieerd als een hogere dan normale lichaamstemperatuur bij honden. Een lichaamstemperatuur van ten minste 39,7 ° C kan worden beschouwd als koorts.

Koorts is niet de ziekte zelf, maar een reactie op de dreiging van ziekte. Daarom moet eraan worden herinnerd dat koorts gunstig kan zijn voor een ziek dier, omdat het de snelle verdeling van bacteriën verlaagt en de immuunrespons van het lichaam verbetert. Een koorts die te hoog is of voor een langere periode aanhoudt, heeft medische behandeling nodig.

Je hebt misschien gehoord dat je kunt zien of je hond koorts heeft door zijn neus te voelen. Koel en nat is goed, warm en droog betekent koorts, maar het is niet waar. In feite wordt hondenkoorts vaak niet herkend of niet opgemerkt. Een reden waarom het moeilijk kan zijn om koorts te detecteren bij honden, is dat hun normale lichaamstemperatuur van nature hoger is dan bij mensen.

Hond verkouden

Lichaamstemperatuur

Lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38,3 – 39.1℃, dit is hoger dan de mens. Bij de mens is dit namelijk tussen de 36,4 – 37,5℃ .

Hond aan het trillen

Vaak raakt een eigenaar van een huisdier in paniek als hij / zij opmerkt dat zijn of haar huisdier rilt en / of oncontroleerbaar trilt. Huisdieren kunnen om vele redenen rillen of beven – pijn, angst, angst, zenuwen of gewoon te koud zijn. We zien vaak honden trillen tijdens onweer of oud & nieuw. Sommigen zullen zelfs op deze manier reageren als er veel ongewone geluiden in de buurt zijn.

Ten slotte is er pijn als een oorzaak van rillingen of beven, en dit is een veel voorkomende reden. De moeilijkheid hier is proberen te bepalen of de mate van pijn, of de bron van pijn, zorgwekkend genoeg moet zijn om in paniek te raken en je hond of poes rechtstreeks naar je dierenarts te brengen. Dit is moeilijk, maar hier zijn een paar richtlijnen. Als het rillen en schudden gepaard gaat met overmatig hijgen, is dit meestal een teken van stress en meer intense pijn of ongemak. Als u een voor de hand liggend probleem ziet of voelt, een grove abnormale ledemaat die een mogelijke breuk aangeeft, een extreem opgeblazen of gespannen buik die een mogelijke zwelling, darmpijn of extreme stijfheid aangeeft (alsof je huisdier niet wil te bewegen), vooral in de nek of rug met of zonder loopafwijkingen of ataxie (lijkt alsof je huisdier dronken en wiebelig is), wat kan wijzen op een hernia of een spierprobleem langs de wervelkolom, dan moet je medische hulp inroepen, dit moet zo snel mogelijk.

Kunnen honden verkouden worden?

Nee; hoewel er veel verwarrende informatie op internet is, hebben honden niet echt last van dezelfde verkoudheid die wij vaak krijgen. Je hond kan echter symptomen hebben die lijken op verkouden zijn, zoals druipende neus, niezende en waterige ogen. Het verschil is dat je hond waarschijnlijk ook een aanhoudende hoest zal hebben. Het kan beangstigend klinken (zoals een toeterende gans) en elke hoestbui eindigt meestal met een kokhalzend of kokhalzend geluid. Dit zijn de klassieke symptomen van kennelhoest, een infectie van de bovenste luchtwegen. Meer weten over kennelhoest? Wij hebben hier een ander stuk over geschreven, deze is hier te vinden.

In geval van twijfel moet je altijd uw dierenarts bezoeken of bellen – zij zijn uw beste bron om de gezondheid en het welzijn van je huisdieren te waarborgen.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer