Home Blog De persoonlijkheid van de hond

De persoonlijkheid van de hond

door Jarno de Vries

Hoe dieper onderzoekers zich verdiepen in het dierenrijk, hoe meer we leren over de verschillende persoonlijkheden en intelligentie van dieren. Wist je bijvoorbeeld dat kraaien onze gezichten kunnen herkennen en dat een dier kan onthouden of hij op een positieve of negatieve manier is behandeld. Onze persoonlijkheid is een aspect van ons karakter dat bepaalt wie we zijn. Begrijpen wie je hond is, op basis van zijn persoonlijkheidstype, helpt je erachter te komen waarom hij op een bepaalde manier handelt en definieert zijn gedragskenmerken als individu.

Verschillende persoonlijkheden

boxer

Net als wij vallen honden in verschillende persoonlijkheidstypen en kunnen ze meer dan één type vertonen. We kennen allemaal iemand waarvan het leven een groot feest is, iemand die stil en gereserveerd is, of iemand die doet wat nodig is om vooruit te komen. Onze hondenvrienden passen in vijf soorten persoonlijkheden. Als je weet dat jouw hond je helpt potentiële gedragsproblemen te voorkomen voordat ze uit de hand lopen. En als je begrijpt hoe je trouwe viervoeter in een bepaalde situatie zou kunnen handelen. Zijn ontwikkeling en persoonlijkheid is gebaseerd op zijn opvoeding, omgeving, ras en eigenwaarde.

De zelfverzekerde hond

De zelfverzekerde hond is een geboren leider van het peloton. Hij is een teamspeler en meer dan bereid om de touwtjes in handen te nemen. Een zelfverzekerde hond kan ook dominant zijn. Harde discipline of trainingsmethoden met dit persoonlijkheidstype kunnen ertoe leiden dat hij agressieve neigingen vertoont. Deze hond voelt zich veilig in zijn omgeving en heeft een zelfverzekerdheid gedrag. Dit is terug te zien in zijn lichaamstaal. Dit persoonlijkheidstype zie je vaak bij rassen als de Rottweiler, Doberman en Duitse herder. 

Dobermann
Dobermann

De juiste training kan veel invloed hebben op dit persoonlijkheidstype. Het kan ervoor zorgen dat het agressieve gedrag van de hond wordt versterkt, of juist wordt verminderd. Dit zal grotendeels afhangen van de omgeving en het baasje. Om een deel van zijn agressie in bedwang te houden, heeft dit type hond veel lichaamsbeweging nodig

De verlegen hond

De verlegen hond is afstandelijker en vormt mogelijk geen sterke band met een eigenaar die hij niet als zijn leider ziet. Sommige rassen zijn van nature onafhankelijk en in staat om een ​​zeer hechte band te ontwikkelen met het familielid dat de leiding neemt als een eerlijke, geduldige en sterke leider. Hij moet de ruimte krijgen en als je hem probeert te dwingen iets te doen wat hij niet wil, zal dit niet werken. Je kunt het vertrouwen en respect van deze hond gemakkelijk verliezen als je hem blootstelt aan hardhandige behandeling.

Dit type persoonlijkheid komt vaak voor bij honden die geïsoleerd zijn of die weinig contact met mensen hebben gehad. Je ziet het ook vaak bij honden die een groot deel van hun leven met meer dominante rassen hebben geleefd.

De sociale, blije hond

De sociale hond staat altijd klaar om iedereen die hij ontmoet te begroeten, of hij ze nu kent of niet. Hij kan goed overweg met andere honden en katten. Honden met een gelukkige persoonlijkheid die geen basiscommando’s hebben geleerd, zoals zitten of zitten, zullen snel in de problemen komen omdat ze op mensen springen wanneer ze hen begroeten. Deze hond kan overdreven opgewonden raken, vooral rond kinderen, en een grote hond kan ze bang maken.

de blije hond
De sociale hond

De verlegen hond

De verlegen hond heeft een eigenaar nodig die kalm, consistent en geduldig begrip kan geven, met een gevoeligheid voor zijn behoeften en gevoelens. Een verlegen hond houdt er niet van in ongemakkelijke situaties of rond plotselinge of harde geluiden te zijn. Schreeuwen en harde trainingsmethoden of -discipline kunnen ervoor zorgen dat dit type persoonlijkheid stopt en het vertrouwen verliest. Een hardhandige behandeling kan deze hond ertoe aanzetten onzekerder, angstiger of agressiever te worden. Het is belangrijk om een ​​verlegen hond voldoende kansen te geven om te slagen om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Dagelijkse lichaamsbeweging is belangrijk om zijn geest te stimuleren. Hij heeft geruststelling nodig van degene van wie hij houdt om zich veilig en geborgen te voelen.

De hond die zich goed kan aanpassen

Deze hond is enthousiast om te behagen en de gemakkelijkste van de vijf persoonlijkheden om te trainen. Deze hond kan goed overweg met andere honden, katten en mensen. Hij volgt graag de bevelen op van zijn eigenaar, die hij als zijn leider ziet. Dit is een gemakkelijk te controleren hond – coöperatief, zachtaardig en aanhankelijk – die een geweldig gezinshond maakt. De aanpasbare persoonlijkheid zou een goede kandidaat zijn als therapiehond.

De ideale gezinshond
De ideale gezinshond

Dominante honden

De dominante persoonlijkheid is eigenlijk een misvatting. Dominantie is geen persoonlijkheidstype, het is een term die wordt gebruikt om een ​​relatie te beschrijven tussen twee of meer dieren die beiden toegang hebben tot partners, voedsel, onderdak of slaapruimtes.

Het alfamannetje in een wolvenpakket is niet het meest agressieve. Het is degene die zijn roedel eerlijk en met een gerust hart kan leiden om een ​​onderlinge werkrelatie te onderhouden die de hele roedel ten goede komt.

Honden zijn ver verwijderd van hun neven en nichten van wolven. Een hond proberen te trainen op basis van de hiërarchie van een wolvenpakket kan ertoe leiden dat een hond zijn baas wantrouwend wordt. Honden proberen hun baas niet te domineren, en hardhandige trainingstechnieken of discipline werken averechts, waardoor sommige honden reageren met agressie. Het trainen van een hond gebeurt met positieve bekrachtiging en zeker niet met kracht.


Als je begrijpt welke persoonlijkheid je hond is, voorkom je onnodige confrontaties bij het trainen of socialiseren van hem. Niet alle honden vinden het leuk om bij andere honden te zijn, en daar is niets mis mee. Weten waarom jouw hond zich gedraagt ​​zoals hij doet, is een onderdeel van het opbouwen van een sterke band en een gezonde relatie die een leven lang meegaat.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer