Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond kopen

Hond kopen

door Jarno de Vries

Een hond aanschaffen of puppy kopen is niet voor even maar voor het leven. Tijdens de coronacrisis worden er meer huisdieren gekocht dan normaal. Mensen voelen zich alleen en vinden het hebben van een huisdier gezellig. Maar hou goed in de gaten dat het thuiswerken niet voor eeuwig duurt en dat er een tijd komt dat we weer naar kantoor moeten gaan. De viervoeter neemt een plaats binnen het gezin en heeft dan ook de nodige verzorging nodig. Denk hierbij aan uitlaten, voeren en eventueel zelfs naar een kapper en een dierenarts. Kortom de verzorging van een hondje kost tijd, energie en geld. 

het kopen van een hond

Soort hond

Als eerste is het belangrijk om te bedenken wat voor hondenras het beste binnen het gezin past. Een hond kost tijd, moet minimaal vier keer per dag worden uitgelaten, waarvan twee maal een langere wandeling. De ene hondensoort heeft meer beweging nodig dan de andere. Een hond moet twee maal per dag gevoerd worden en sommige hondenrassen moeten worden geborsteld of moeten zelfs naar een hondenkapster. 

Ruimte en plaats

Ook heeft een hond de nodige ruimte nodig. Wanneer mensen een kleine of zelfs geen tuin hebben moet er worden gekeken of er plaats is in de omgeving waar het dier kan rennen en spelen. Bijvoorbeeld in het bos of op de heide. Ook zijn er zelfs bij grotere steden speciale speelweides voor honden waar de dieren kunnen dollen met elkaar. 

Bulldog

Het gezin

Wanneer een hond gekocht wordt, moet daar iedereen binnen het gezin achter staan. Ook moet er voor aanschaf altijd gedacht worden aan eventueel allergieën. Raadzaam is om binnen het gezin af te spreken welke regels er voor de viervoeter gelden, zodat iedereen hetzelfde principe hanteerd (bijvoorbeeld niet of wel op de bank). 

Hondenschool

Raadzaam is om het dier, wanneer het jong is, goed te socialiseren en commando’s te leren. Eén maal per week naar een hondenschool die handvaten geeft om het dier alles goed te leren is dan ook erg raadzaam. Niets is zo vervelend als een hond niet luistert. En wanneer het dier ouder is zal het minder makkelijk leren. Ook kan er bij een hondenschool om advies worden gevraagd omtrent voeding en opvoeding. 

Stamboomhond of bastaard

Er bestaan meer dan 300 hondenrassen, elk ras heeft weer zijn eigen eigenschappen. Belangrijk is om je goed in te lezen en er achter te komen welk ras goed bij het gezin past. De FCI (Federation Cynologique International) is de internationale overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het erkennen van rassen en het uitgeven van stambomen. Stambomen die niet afkomstig zijn van de FCI worden dus ook niet in alle landen erkend. Binnen Nederland is de Raad van Beheer op Kynologisch gebied de nationale overkoepelende organisatie die FCI-stambomen mag uitgeven en het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) bijhoudt. 
Ook als je geen rashond wilt aanschaffen maar een kruising hiervan is het raadzaam om te kijken wat de eigenschappen zijn van de kruising. Ook met vragen kun je terecht bij een dierenarts of hondenschool. 

Saluki

Gezondheid

Bij aanschaf van een hond is het belangrijk om altijd naar de gezondheid te kijken. Sommige hondenrassen hebben bepaalde eigenschappen waardoor ze extra gevoelig zijn voor specifieke gezondheidsproblemen (heupproblemen, knieproblemen, oogproblemen). Rasverenigingen kunnen vaak meer vertellen over de aandoeningen die bij hun ras voorkomen en hebben doorgaans een fokregelement.

Chippen

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip -en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum bijkomt moet een chip hebben en geregistreeerd zijn. Als eigenaar ben je verplicht die registratie up-to-date te houden! Wanneer je een hond koopt moet je binnen twee weken de hond op naam hebben gezet. 

Boxer

Kosten

Tot slot niet te vergeten: de kosten. Hoeveel een hond kost is afhankelijk van het ras, wel of geen bastaard enzovoort. Ook de kosten van de benodigde materialen (voerbak, drinkbak, mand) kun je zelf zo duur maken als je wil. Hier is nogal wat keuze in. Voer is een belangrijk aspect, laat je hiervoor altijd goed adviseren bij een dierenspeciaalzaak of voedingsdeskundige. Denk ook bij aanschaf van een hond dat een dier ook ziek kan worden en dat dit weleens de nodige kosten met zich meebrengt als het dier naar een dierenarts moet. Hiervoor kunnen tegenwoordig verzekeringen voor worden afgesloten. Dit is ook belangrijk om te overwegen en de kosten tegen elkaar af te wegen. Denk ook aan de jaarlijks terugkerende kosten zoals verplichte entingen en onttworming. 

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer