Huisdiernieuws ...
Home Blog Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

door Jarno de Vries

Koliek is een relatief veel voorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel van paarden. Maar ‘koliek’ betekent gewoon ‘buikpijn’, die verschillende oorzaken en behandelingen kan hebben.
 
Koliek varieert ook sterk in ernst. Een paard kan bijvoorbeeld een lichte buikpijn hebben die wordt opgelost met een enkele dosis medicatie. Andere keren kan koliek een operatie vereisen, of in de ernstige gevallen zelfs euthanasie. Alle gevallen van koliek bij paarden moeten worden behandeld als een mogelijke noodsituatie. Als je vermoedt dat uw paard kolieksymptomen vertoont, zoek dan onmiddellijk veterinaire hulp.

paard en koliek

Symptomen van koliek

Hoewel er verschillende vormen van koliek bij paarden zijn, vertonen de meeste paarden een combinatie van de volgende symptomen:

 • Angst of depressie
 • Kijken naar de grond
 • Kijkend naar de flanken
 • Rollen of gaan liggen
 • Gebrek aan of onregelmatige ontlasting
 • Slechte eetlust en waterinname
 • Overmatig zweten
 • Abnormaal hoge polsslag (meer dan 50 slagen per minuut)
 • Gebrek aan normale darmgeluiden
 • Uitrekken alsof het paard wilt plassen

Oorzaken van koliek bij paarden

Er zijn veel oorzaken van koliek bij paarden. Dierenartsen zullen zich concentreren op het categoriseren van het type koliek dat een paard heeft in plaats van een specifieke oorzaak te identificeren. Als het paard niet reageert op de initiële behandeling, is waarschijnlijk een meer specifieke diagnose nodig.

Koliek kan worden veroorzaakt door:

 • Gas – Overmatige ophoping van gas strekt de darmen uit en veroorzaakt pijn.
 • Obstructie of impactie – Fecaal materiaal wordt moeilijk en moeilijk te passeren door uitdroging, de aanwezigheid van grote aantallen wormen, opname van zand, enz.
 • Wurging – De darmen draaien of raken bekneld, wat de stroom van voedsel en uitwerpselen voorkomt en de bloedstroom blokkeert.
 • Infarct – Slechte bloedtoevoer naar de darm, wat leidt tot weefselsterfte.
 • Inflammatoir – Infectieziekten of andere aandoeningen kunnen gastro-enteritis of colitis (ontsteking van het maagdarmkanaal) of peritonitis (ontsteking van de buikholte) veroorzaken.
 • Zweren – Erosies van de bekleding van het maagdarmkanaal kunnen leiden tot pijn en een slechte gastro-intestinale functie.
paard eet gras

Diagnose

Je moet vertrouwd raken met de symptomen van koliek, zodat u de aandoening snel kunt identificeren.
 
Weet hoe je de vitale functies van uw paard (temperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en kleur van de slijmvliezen) kunt controleren, zodat je deze belangrijke informatie aan de dierenarts kunt doorgeven.
 
Koop een stethoscoop in je noodpakket, zodat je naar buikgeluiden kunt luisteren. Onderzoek je paard regelmatig wanneer hij gezond is, zodat u gemakkelijker kunt zien wanneer er iets mis is.
 
Zodra de dierenarts is aangekomen, zullen ze verschillende diagnostische procedures uitvoeren om koliek te bevestigen en de oorzaak en ernst verder te karakteriseren.

De oorzaak en ernst van de koliek van een paard beoordelen

Als eerste controleert de dierenarts de hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie, kleur van het slijmvlies en de darmgeluiden van het paard als onderdeel van een volledig lichamelijk onderzoek.
 
De dierenarts zal gedetailleerde vragen stellen over het meest recente gedrag, dieet, activiteitenniveau, enz. Van het paard. Ook kan hij het paard medicijnen geven om pijn te verlichten en sedatie te geven. Dit zal het paard comfortabeler maken en het veiliger maken om aanvullende diagnostiek uit te voeren.
 
De dierenarts zal waarschijnlijk een rectaal onderzoek uitvoeren, hier kan hij delen van het maagdarmkanaal van het paard palperen om te bepalen of ze zich op een ongebruikelijke locatie bevinden of verwijden vanwege een opeenhoping van gas. De hoeveelheid en kwaliteit van uitwerpselen in het rectum kan ook worden beoordeeld.

paard met ruiter

De dierenarts kan ook een nasogastrische (NG) buis inbrengen. Dit is een lange plastic buis die door het neusgat van het paard en door de slokdarm in de maag wordt gestoken. Hierdoor kan de dierenarts bepalen of vloeistof of gas zich in de maag ophoopt. deze verwijderen als dat het geval is en behandelingen zoals water en elektrolyten of minerale olie of andere smeermiddelen / laxeermiddelen toedienen.


 
Behandeling van koliek bij paarden

Afhankelijk van het type koliek dat een paard heeft, zijn verschillende behandelingen nodig. Pijnstillers zoals flunixin meglumine (Banamine) en detomidine of xylazine worden in bijna alle koliekgevallen gebruikt om de koliek onder controle te houden.

Een nasogastrische sonde kan ook worden gebruikt om de druk in de maag te verlichten. Hierdoor kan gas en vocht ontsnappen, omdat paarden niet kunnen overgeven. Vloeistoffen toedienen kunnen nodig zijn als het paard uitgedroogd of in shock is.
 
Als wordt gedacht dat het paard een verstopping heeft, is het doel van de behandeling om de ontlasting weer in beweging te krijgen. Meestal wordt minerale olie of een ander type smeermiddel of laxeermiddel gegeven om de verstopping los te maken.

Operatie

Chirurgie is vereist in sommige gevallen van koliek, zoals wanneer de dierenarts vermoedt dat er een draai is in een darmlus. De uitkomst van chirurgische koliekgevallen is afhankelijk van hoe lang de koliek aan de gang is, de conditie van het paard en de locatie van het probleem in het spijsverteringskanaal.
 
De meeste koliekgevallen kunnen met medische tussenkomst aan huis worden opgelost. Volg de aanbevelingen van de dierenarts met betrekking tot medicijnen, voeding en activiteitsniveaus. Breng je paard na herstel langzaam aan het werk en let goed op eventuele terugkerende tekenen van buikpijn.

Preventie van koliek bij paard

Af en toe krijgt een paard zonder duidelijke reden koliek. In dergelijke gevallen is de beste preventie om de gewoonten van je paard te kennen, zodat je in de toekomst snel een koliekaanval kunt identificeren.
 
Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

paard in het gras
 • Zorg er altijd voor dat je paard toegang heeft tot vers, schoon water. In de winter zijn paarden gevoeliger voor impactiekoliek. Ze drinken niet graag ijskoud water en het water in een grote waterbak kan worden bevroren, zodat het paard er geen toegang toe heeft. Controleer in koude klimaten regelmatig of er geen ijsophoping is in de wateremmers of installeer waterverwarmers.
 • Zorg ervoor dat je paard voldoende toegang heeft tot ruwvoer in zijn dieet, zoals grasland of hooi. Dit onderdeel van het natuurlijke dieet van een paard zorgt voor het volume dat nodig is voor een goede darmmotiliteit. Beperk het voeren van graan en / of pellets zoveel mogelijk.
 • Zorg ervoor dat de tanden van het paard regelmatig worden gecontroleerd. Lees in deze link hier meer over.
 • Praat met de dierenarts over de beste manier om darmparasieten onder controle te houden.
 • In de lente laat je je paard langzaam kennismaken met weelderige weiden. Laat hem niet in één keer fulltime grazen op nieuw lentegras.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer