Home Blog Besmettelijke infectieziekten bij je huisdier

Besmettelijke infectieziekten bij je huisdier

door Jarno de Vries

Huisdieren geven je liefde en een boel gezelligheid, maar helaas is niet alles wat je van ze krijgt gewenst. Je kan van je lieve huisdier ringworm, toxoplasmose, spoelwormen en de kattenkrabziekte oplopen.

hondentong

Zoö­no­sen

Infectieziektes die van dier op mens overgaan, worden zoö­no­sen genoemd. Sommige zijn zeldzaam, andere komen vaker voor dan je misschien zou denken. Ringworm komt in Nederland het meeste voor.

Ringworm is een huidschimmel die vooral voorkomt bij cavia’s en katten. Je ziet dat kinderen de schimmel nog weleens oplopen na intensief knuffelen. Ringworm is onschuldig en goed behandelbaar.

Ringworm kat

Cijfers van het RIVM

Volgens het RIVM is ongeveer 40% van de bevolking ooit in aanraking geweest met toxoplasmose.

Een flink deel van de Nederlanders loopt ooit toxoplasmose op, vooral via ontlasting van katten. Volgens het RIVM is ongeveer 40 procent van de bevolking er ooit mee in aanraking geweest. Het merendeel heeft geen of nauwelijks klachten. Zwangere vrouwen moeten wel uitkijken, omdat de ziekte gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen.

Wormeneitjes in kattenpoep

Nog zo’n relatief mild kwaaltje is de spoelworm. Eitjes van deze worm kunnen voorkomen in de poep van honden en katten. Besmetting met deze parasiet is te voorkomen door zandbakken af te dekken en honden en katten minimaal vier keer per jaar te ontwormen.

Hond in bed is onhygienisch

Kattenbaasjes moeten verder alert zijn op de kattenkrabziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die bij een krab of een beet van de kat kunt oplopen. Meestal begint het met een of meerdere knobbeltjes op de huid rond de wond. Meestal gaat de ziekte vanzelf weer over.

Een dier in bed laten slapen is onhygiënisch en wordt eigenlijk afgeraden.

Naast deze meestal onschuldige infecties, zijn er ook ernstigere ziekmakende infecties. Zoals bacteriën die via sloten en oppervlaktewater bij honden terechtkomen en leptospirose kunnen veroorzaken. Zowel mensen als honden kunnen er heel ziek van worden. Gelukkig is er voor honden een vaccin.

Het probleem met veel zoö­no­sen is dat ze geen specifiek beeld geven. Dat maakt de diagnose soms lastig. Dierenartsen kunnen hier een rol in spelen door bij dieren met zulke infecties ook aan de eigenaar te vragen of die misschien klachten heeft.

Een lik van een hond is gevaarlijk

hond likken is gevaarlijk

Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt van je harige huisgenootje? Hygiëne is erg belangrijk. Was dus goed je handen nadat je de kattenbak hebt verschoond of als je de poep van je hond hebt opgeruimd.

Laat je niet likken in je gezicht of aan wondjes. In de bek van honden en katten zit de bacterie Capnocytophaga canimorsus. Deze kan gevaarlijke infecties veroorzaken. Een dier in bed laten slapen is ook niet hygiënisch.

We hoeven onze beestjes nu niet als een soort wandelende infectiebron te gaan zien. Aaien en knuffelen kun je gerust doen, maar was daarna goed je handen. En wees extra alert als je immuunsysteem niet optimaal werkt.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer