Huisdiernieuws ...
Home Blog Overgewicht huisdieren

Overgewicht huisdieren

door Jarno de Vries

Overgewicht bij huisdieren, een veelbesproken onderwerp. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat in Nederland de helft van de honden en katten overgewicht heeft. Bij de honden valt 8% in de categorie ‘zware obesitas’. Van de katten is dit zelfs 10%.

overgewicht huisdieren

Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Denk hierbij aan gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties. Omdat zwaarlijvige dieren zich minder goed kunnen bewegen, kan dit leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is belangrijk om je huisdier op het juiste gewicht te houden.

Wanneer is mijn dier te zwaar

Het is belangrijk om in de gaten te houden of je huisdier een gezond gewicht heeft. Dit kun je onder meer doen door het dier goed te onderzoeken. Wanneer een hond een ideaal gewicht heeft, zijn de ribben, ruggenwervel en heupbotten goed te voelen, de taille en buikplooi zijn te zien en een beetje vet is voelbaar. Voor katten geldt ook dat zowel ribben, ruggenwervel en heupbotten makkelijk voelbaar zijn, dat de taille zichtbaar is en een beetje buikvet te herkennen is.

Voor een duidelijk overzicht, kijk naar de Pet Size-O-Meters van de Britse vereniging PFMA.

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht bij honden en katten is vaak het gevolg van een verkeerde verhouding tussen voeding en beweging. Ook het bijvoeren van etensresten kan lijden tot overgewicht.

overgewicht huisdieren

Daarnaast komt obesitas bij huisdieren voort uit te weinig beweging. Zo laten hondeneigenaren hun dieren steeds minder lang en frequent uit, waardoor zij te weinig calorieën verbranden.  Afhankelijk van het ras, moet een hond minimaal twee keer per dag een half uur actief zijn. Voor katten geldt dat zij in principe vier keer per dag tien minuten lang in beweging moeten zijn.

Het voorkomen van overgewicht

  • Geef je huisdier de aanbevolen hoeveelheid voeding volgens de richtlijnen op het etiket. Houd het gewicht van je huisdier in de gaten en pas indien nodig en afhankelijk van leeftijd, ras en leefstijl, de hoeveelheid voeding aan. Gebruik een keukenweegschaal om de juiste hoeveelheid te verkrijgen.
  • Zorg ervoor dat het dier actief is door te spelen of naar buiten te gaan.
overgewicht huisdieren
  • Zoek uit welke voeding de goede match is met je huisdier. Doe dit eventueel in overleg met de dierenarts. Bekijk ook de etiketten op de verpakking. In deze link vindt je ook alles over gezonde voeding.
  • Hoe lief je je huisdier ook vindt, geef je viervoeter niet teveel snacks.
  • Weeg je huisdier regelmatig, zodat u direct kunt ingrijpen bij veranderingen in gewicht.
  • Wanneer je huisdier overgewicht heeft of plots te dik of te dun wordt, ga dan naar een dierenarts.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer