Huisdiernieuws ...
Home Blog Tips voor de socialisatie van kittens

Tips voor de socialisatie van kittens

door Jarno de Vries

Het socialiseren van je kitten is erg belangrijk om voor jaren een fijne, leuke kat te krijgen. Juist wanneer jij jouw kat al van kitten af aan bij je in huis hebt, heb je hier goed de mogelijkheid voor. In deze blog vertellen we je meer over de socialisatie van kittens.

socialiseren van kittens

Socialisatieperiode

Wanneer kittens 7 weken zijn geweest komen ze in een fase terecht waarin ze nieuwsgieriger worden en steeds meer op ontdekking zullen gaan. Vaak is dit ook de periode dat de kittens een nieuwe eigenaar krijgen. Het is belangrijk dat je kitten nu zoveel mogelijk positieve indrukken opdoet van al het nieuwe dingen. De kitten zal op ontdekking gaan.

 Op ontdekking

Het is belangrijk dat de kitten met allerlei verschillende dingen in aanraking komt. Denk hierbij aan soortgenoten, andere dieren, mensen en kinderen, vreemde voorwerpen, geuren en geluiden en ook bijvoorbeeld kattenbak.

Ook is het belangrijk dat de kitten naar buiten gaat

Het socialiseren gaat verder dan het alleen aanbieden van al dit nieuws. Het is belangrijk deze indrukken om te zetten naar positieve leermomenten. Door goed gedrag te belonen krijgt je kitten langzaam een goede associatie met de nieuwe prikkels, hierdoor zal het volgende keer minder spannend zijn.

Socialiseren en trainen

De socialisatie en training die jij je kat tijdens de kittenjaren geeft, zal van invloed zijn op hoe goed je kat met mensen en andere dieren zal omgaan wanneer ze ouder is. Je vraagt je misschien af of je jouw kitten ook bang kunt maken met het aanbieden van nieuwe voorwerpen of geluiden. Het tegendeel lijkt eerder waar te zijn.

Kitten socialiseren

Dingen waar je kat op jonge leeftijd niet aan gewend is geworden of nog nooit heeft gezien, daar zal je kat altijd wat bang voor blijven. Op jonge leeftijd, en vooral gedurende de socialisatieperiodes, staan kittens hier juist nog voor open en is het belangrijk om ermee in aanraking te komen. 

Aanbieden van nieuwigheden

Houd tijdens het socialiseren van je kitten altijd rekening met de eigen behoefte door goed op de reactie en het gedrag te letten. Bied nieuwe dingen altijd eerst vanaf een afstand aan. Op deze manier kun je zien hoe je kitten reageert en verklein de afstand pas wanneer je merkt dat het goed gaat. Hierbij geeft je kitten zelf het tempo aan. Wanneer je hier goed op blijft letten kun je er rekening mee houden en voorkomen dat je sneller gaat dan je kitten aan kan. 

Kitten buiten

Tips voor socialisatie

Het is aan jou om je kat goed te begeleiden. Hieronder wat tips om de socialisatie voor een goede socialisatie.

 • Maak regelmatig contact door te praten en je kitten te aaien.
 • Laat je kat kennismaken met het nieuwe speelgoed, dit versterkt de band.
 • Laat je kitten over verschillende ondergronden lopen om dit gevoel aan de voetjes te ervaren.
 • Bied nieuwe voorwerpen aan die je kitten mag gaan ontdekken zoals bijvoorbeeld kartonnen dozen, papieren zakken, een lege petfles of een propje papier. 
 • Oefen met geluiden door de televisie of radio eens iets harder te zetten. Via Youtube kun je ook allerlei geluiden oefenen.
 • Wanneer je merkt dat je kitten aanrakingen niet vervelend vindt kun je alvast wat gaan oefenen met het kammen of borstelen van de vacht.
 • Nodig eens wat vrienden of familie uit zodat je kitten aan deze drukte kan wennen. Vraag de visite of ze wat lekkers mee willen nemen of geef ze anders zelf iets lekkers dat ze aan de kat mogen geven. 
 • Laat je kitten vast wennen aan een kattentuigje of halsbandje. Wanneer je merkt dat het dragen hiervan niet vervelend meer is kun je langzaam eens proberen samen wat stapjes buiten te zetten. 
 • Introduceer je kitten langzaam eens bij soortgenoten of andere dieren.
 • Neem je kitten zo af en toe eens mee in een reismandje voor een kort ritje in de auto. Wanneer je kat dit nu al wat aanleert zal het in de toekomst makkelijker mee gaan naar de dierenarts. 
 • Zorg voor geschikte krabmogelijkheden, denk hierbij aan een krabpaal of krabton.
laat kennismaken met soortgenoten
 • Laat je kitten niet bijten of krabben tijdens het spelen. Gebeurt dit wel, richt de aandacht dan op speelgoed om zo te laten zien dat het daar wél mee mag. 
 • Katten zijn ook slim genoeg om trucjes te leren. Daag je kitten uit om na te denken door samen trucjes te leren. 
 • Beloon het goede gedrag met wat lekkers, liefs of leuks.
 • Straf je kat niet. Je kitten zal je hierdoor steeds minder gaan vertrouwen. Schenk niet teveel aandacht aan datgene wat er fout gaat en laat je kitten zien wat er allemaal goed gedaan wordt.
 • Heb geduld en houd de moed erin!
Goed gesocialiseerde kat

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer