Home Blog Vaccineren van huisdieren

Vaccineren van huisdieren

door Jarno de Vries

Het vaccineren van onze huisdieren is altijd een onderwerp van discussie. Er zijn fanatieke voor- en tegenstanders van vaccineren. In de praktijk is het vaak wat lastiger.

Vaccineren hond en kat

Waarom vaccineren

Vaccinaties zijn ontstaan om onze huisdieren te beschermen tegen ernstige ziekten waar je hond of kat in het ernstigste geval aan zou kunnen overlijden. Door te vaccineren bereid je het afweersysteem van het dier voor op een mogelijke infectie. Je gebruikt hiervoor een verzwakte/aangepaste versie van het virus of de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Hiermee activeer je het afweersysteem, het dier wordt dus niet ziek. Als het dier dan het echte virus of bacterie tegenkomt kan het afweersysteem sneller en effectiever reageren. Op deze manier is de hond of kat (beter) beschermd tegen de ziekte. Vaccinaties geven overigens nooit 100% bescherming.

Gezondheid dier

Gezonde poedel

Omdat je bij het vaccineren een reactie wil opwekken in het afweersysteem, is het van groot belang dat het dier op het moment van de vaccinatie gezond is. Is een dier niet gezond? Dan is het afweersysteem al met andere dingen bezig en kan het niet optimaal op de vaccinatie reageren.

Dit kan als mogelijk resultaat een onvoldoende opbouw van afweerstoffen hebben of het dier kan ziek worden na de vaccinatie. Geef niet teveel vaccinaties samen. Anders wordt het afweersysteem te zwaar belast. Dit resulteert dan in een minder goede opbouw de afweer.

Verschillende vaccinaties

In ieder land komen andere ziektes voor bij honden en katten. Elk land wordt er tegen verschillende ziekten gevaccineerd. In Nederland worden honden ingeënt tegen: de Ziekte van Parvo, Hondenziekte, besmettelijke Leverziekte en de Ziekte van Weil.

Hond en kat

Katten worden standaard ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Heel lang gebeurde dit jaarlijks via de jaarlijkse prik. Uit onderzoek bleek dat de meeste vaccinaties wel drie jaar bescherming geven en dus maar eens per drie jaar gegeven hoeven te worden.

Wat is titeren?

Het is ook mogelijk om via bloedonderzoek door je dierenarts te laten bepalen of je dier nog voldoende afweerstoffen heeft. Dit heet titeren, je bepaalt namelijk de titer (= hoeveelheid) antistoffen in het bloed. Bij honden kun je titeren voor de ziekte van Parvo, Hondenziekte en besmettelijke Leverziekte.

Titeren

Voor de ziekte van Weil en kennelhoest is titeren helaas niet mogelijk. Bij katten kun je titeren voor kattenziekte en niesziekte.  

Vaccinatie op maat

Met titeren kun je dus per dier, heel specifiek kijken of een vaccinatie tegen een bepaalde ziekte wel nodig is.  Heeft een hond of kat voldoende afweerstoffen in zijn bloed?

Vaccinatie op maat

Dan moet er pas na 3 jaar weer nieuw bloed worden onderzocht. Zijn er onvoldoende antistoffen aanwezig, dan moet er worden gevaccineerd.Op deze manier kun je dus op maat vaccineren: per dier precies bepalen wat er nodig is.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer