Home Blog Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden

door Jarno de Vries

Het lijkt misschien nog ver weg en het zullen wellicht wat andere feestdagen zijn dan je gewend bent. Maar met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie, vuurwerkangst bij honden en katten.

vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst hond symptomen

 Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor de hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, hijgen maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.

Vuurwerkangst bij honden is erg vervelend. Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer. 

Wat te doen bij vuurwerkangst hond

Tot voor kort werd tijdens Oud en Nieuw veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil® en Calmivet®. Uit onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Je huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar.

Behandeling vuurwerkangst hond

Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Welk middel of welke methode het beste is vuurwerkangst bij honden, is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen je graag de juiste methode te kiezen. Omdat voor een paar methoden al enkele maanden van tevoren gestart moet worden, is het van belang om eigenlijk in oktober reeds om advies te vragen bij de dierenarts.

Veilige omgeving

 • Wanneer je huisdier erg bang is, houd hem of haar dan zoveel mogelijk uit de buurt van vuurwerk.
 • Honden aan de riem uitlaten. Om weglopen te voorkomen maar ook op opeten van vuurwek te voorkomen.
 • Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan. Beter nog, zet muziek op rond 0.00 uur (i.p.v. vuurwerk op de radio!).
 • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond in de vorm van bijvoorbeeld wat hersenwerkspelletjes of een bot dat lang mee gaat.
 • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden, evt met een cdspeler (zet op repeat) aan. Laat de kat daarna met rust.
 • Beloon in ieder geval niet het angstige gedrag door de hond extra aan te halen), dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer je hond veiligheid zoekt en daarom graag bij je wil zitten of liggen!
 • Laat de hond of kat liggen waar hij/zij wil, dat is op dat moment voor het dier de veiligste plek.
 • Eventueel brengt je de hond of kat naar een afgelegen pension.
 • Indien je weet dat de hond of kat heel erg angstig is, altijd laten chippen. Bij weglopen is de kans op terugvinden een stuk groter.
hond met vuurwerkangst

Medicijnen vuurwerkangst hond

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 1-2 maanden van te voren

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving

 • Zylkene
  Dit natuurlijke middel verminderd de angst bij honden en katten en kan eenmaal daags over het voer gestrooid worden. 
 • Telizen
  Dit middel haalt de scherpe kantjes van de angst af. Belangrijk is het, om zo’n twee maanden van te voren te beginnen. Het maakt de hond of kat ook ontvankelijker om te leren en kan dus bij de hond prima gecombineerd worden met gedragstherapie.
 • Clomicalm
  Dit middel vermindert de angst bij honden en katten. Is ook goed te combineren met gedragstherapie. Niet bij honden met oogboldruk verhoging, epilepsie en hartpatienten.
 • Adaptil tabletten
  Deze tabletten met feromonen hebben een rustgevend effect.

Vuurwerkangst hond training

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 1-2 maanden

Geschikt voor:
Hond

Beschrijving

 • Gedragstherapeut
  Is vuurwerkangst voor je hond een extreem groot probleem, laat eens een gedragsdeskundige bij je thuis komen.  Goede gedragstherapeuten overleggen met dierenartsen wanneer zijn medicatie en gedragstherapie combineren.
 • Vuurwerk cd of vuurwerkgeluiden op internet
  Het zou natuurlijk het mooiste zijn wanneer je huisdier helemaal niet meer bang zou zijn voor vuurwerk. Met behulp van een geluiden cd of downloadbare geluiden op DogTrust, wat training en geduld is het mogelijk de meest bange honden over hun angst heen te helpen. Niet alleen voor vuurwerk maar ook voor andere geluiden als onweer is dit een zeer werkzame methode.

Vuurwerkangst hond etherische olie

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 2 weken

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Voor de hond en de kat bestaan er verdampers (resp. Adaptil en Feliway)  die je simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. Je begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten. Dit kan effectief zijn om vuurwerkangst bij honden en katten te verhelpen.

Vuurwerkangst hond alprazolam

Hoe lang van te voren beginnen?
Enkele dagen tot een dag.

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Pexion® en Sileo® zijn op dit moment enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst. Alprazolam® werd enkele jaren door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde aanbevolen en voorgeschreven. Volgens de huidige wetgeving mag dit middel echter alleen nog worden meegegeven indien andere geregistreerde middelen niet voldoende werken. Daarvoor zal de dierenarts je dier altijd moeten zien.

medicijnen vuurwerkangst hond

Voeding vuurwerkangst hond

Hoe lang van te voren beginnen?

2-4 weken van te voren

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Speciale voeding zoals Royal Canin Calm Diet (hond en kat) of Hill’s C/D Antistress (kat) ondersteunen ter vermindering van de stress.

Tips vuurwerkangst hond

Hoe lang van te voren beginnen?
Vroeg genoeg boeken

Geschikt voor:
Hond

Beschrijving:
Gelukkig zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken waar het rond Oud & Nieuw verboden is om vuurwerk af te steken. Lekker rustig voor de hond dus. Wel vroeg boeken want de parken zitten vrij snel vol.

Indien je vragen hebt of ergens over twijfelt neem dan altijd contact met je dierenarts op!

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer