Huisdiernieuws ...
Home Blog Wat maakt diervoeding goede voeding

Wat maakt diervoeding goede voeding

door Jarno de Vries
cavia en konijn

Het welzijn van onze huisdieren wordt onder andere bepaald door de juiste diervoeding.

De eisen aan diervoeding voor huisdieren zijn anders dan bij mensen. Verkeerde diervoeding kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier. Onevenwichtige diervoeding of bijvoorbeeld kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden. Denk hierbij aan overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen.

Uitgebalanceerde diervoeding

diervoeding

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt met een juiste dosering van vlees, granen en groenten. Waarmee voorzien kan worden in hun behoefte aan koolhydraten, aminozuren, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen.

De voedingsbehoeften van een dier zijn afhankelijk van de omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een hond waarmee agility wordt gedaan zal een hogere voedingsbehoefte hebben als een huishond. Deze zal dus meer hondenvoer nodig hebben dan een huishond. Honden hebben behoefte aan een juist evenwicht tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren.

Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk. In lever zit vitamine A, maar een teveel hiervan is schadelijk. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Verschillende soorten huisdieren

Maar hoe zit het met de voeding van andere huisdieren? Denk hierbij aan kanaries, papegaaien, vissen, cavia’s of konijnen.

Al deze verschillende dieren hebben uiteraard behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten de juiste granen krijgen, met daarin de juiste vitaminen en mineralen. Ook vissen hebben de juiste voedingsstoffen nodig, anders worden ze ziek of sterven. Maar niet elke vis moet dezelfde voeding krijgen. Dit hangt ook weer af van de soort.

hondenvoer

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet. Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar. Meestal zit dit in de voeding of kan het als supplement worden bijgegeven.

Hoeveelheid diervoeding

Hoeveel voeding je moet geven is afhankelijk van het dier en het soort voeding wat je geeft. Dit staat altijd op de zak aangegeven. Vaak is het zo hoe hoger de kwaliteit van de voeding, hoe minder er gegeven dient te worden. Lees dit altijd goed na op de verpakking en kijk altijd of het een volwaardige voeding voor je huisdier is.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer