Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Antistoffen Corona-virus aangetroffen bij huisdieren

Antistoffen Corona-virus aangetroffen bij huisdieren

door Jarno de Vries
Covid-19

Minister Schouten heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat er antistoffen tegen SARS-CoV-2 zijn gevonden bij één hond en drie katten in Nederland. Dit betekent dat de dieren het nieuwe coronavirus hebben gehad. Het virus zelf is niet bij de dieren aangetroffen. De kans dat een huisdier besmet raakt, blijft ook na deze vondst uiterst klein. De eerdere adviezen voor de omgang met huisdieren blijven daarom ongewijzigd.

Hond en katten met antistoffen

De eigenaar van de hond is COVID-19-patiënt. De hond had ademhalingsproblemen en is afgelopen 30 april geëuthanaseerd vanwege verergering van de klachten. Het is niet bekend of de ademhalingsproblemen van de hond het gevolg waren van een infectie met SARS-CoV-2 of ten gevolge van ander lijden. De vondst van een met COVID-19 geïnfecteerde hond is voor Nederland nieuw, maar de bevinding dat honden besmet kunnen worden is dat niet. Eerder werden in Hongkong twee honden positief getest.
 
De katten waren aanwezig op een nertsenbedrijf waar eerder al besmettingen bij nertsen waren gevonden. Naar aanleiding van de besmettingen bij nertsen is een onderzoek op het bedrijf gestart. In het kader van dat onderzoek zijn 11 boerderijkatten op het bedrijf getest. Bij drie van deze katten zijn antistoffen gevonden. Het is niet vast te stellen hoe de katten de infectie hebben opgelopen. Op het bedrijf werkten personen met verschijnselen van COVID-19. Ook waren nertsen op het bedrijf besmet met het virus.

Advies omgang huisdier

Als je zelf ziek bent of verschijnselen hebt, en je huisdier is ziek, kan het huisdier het beste binnen blijven. Honden kunnen dan kort uitgelaten worden door een ander persoon dan de patiënt. De kans dat een huisdier besmet is met het virus is klein. Hoewel de kans klein is dat gezelschapsdieren besmet raken met COVID-19, is het verstandig om bij COVID-19 klachten intensief contact met huisdieren te vermijden (niet knuffelen of laten likken).

Laat de verzorging van huisdieren dan bij voorkeur over aan mensen zonder klachten, die hierbij de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren (regelmatig handen wassen en niet laten likken) in acht nemen. Het algehele advies blijft staan om wanneer het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, telefonisch contact op te nemen met de dierenarts.

Het volledige advies is te vinden op de website van het RIVM.

Flyer met advies voor huisdiereigenaren

De overheid heeft een flyer met adviezen gemaakt voor huisdiereigenaren. Deze is hieronder te lezen.

Advies voor eigenaren van huisdieren in verband met COVID-19

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer