Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Coronacrisis zorgt voor piek in huisdierbezit

Coronacrisis zorgt voor piek in huisdierbezit

door Jarno de Vries

Het jaar 2020 was in vele opzichten een bijzonder jaar. Huisdieren geven steun en troost aan hun eigenaren in moeilijke tijden en door de coronacrisis kan er meer tijd met het huisdier worden doorgebracht. Ook leidde de coronacrisis tot de aanschaf van meer huisdieren.

Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek dat Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) jaarlijks laten uitvoeren, blijkt dat het huisdierbezit tijdens de coronacrisis flink is toegenomen.

In de media werd al aangenomen dat er sprake zou zijn van een stijging. Deze aanname kan nu met data uit dit onderzoek worden onderschreven. Bijna 25% van de huishoudens heeft een kat aangeschaft. En bijna 20% een hond. Aquariumvissen blijven met ruim 7% rotsvast in de top 3 van meest gehouden huisdieren staan. In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is één of meerdere huisdieren aanwezig. Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op bijna 27 miljoen. De kattenpopulatie stijgt naar 3,1 miljoen en de hondenpopulatie naar 1,9 miljoen.

Verantwoord huisdierbezit

Bij één op de vijf consumenten is de houding over huisdierenbezit positief veranderd als gevolg van de coronacrisis. Zo is 8% van de Nederlandse huishoudens een huisdier gaan houden tijdens de pandemie (in 2019 was dat nog 6,4%) en nog eens 7% heeft het voornemen om een huisdier te gaan houden, zo blijkt uit een steekproef die tijdelijk onderdeel was van het omvangrijkere huisdierenpopulatie-onderzoek.

Van de 8% huishoudens die tijdens de coronacrisis een huisdier in huis namen, koos maar liefst 47% voor een hond en 27% voor een kat. Ook hier staat de aquariumvis op de derde plaats met 13%. Ruim één op de vijf huisdiereigenaren geeft aan zich zorgen gemaakt te hebben over de gezondheid van hun huisdier tijdens de coronacrisis.

Tijd speelt minder een rol

Tijsgebrek is vaak een reden voor het nemen van geen huisdieren. Tijdens de coronacrisis is tijdsgebrek minder genoemd.

Wel roepen Dibevo en NVG toekomstige eigenaren van huisdieren op zich goed te oriënteren op welke zaken belangrijk zijn voor het welzijn van een huisdier en zich vooraf goed te laten informeren door specialisten uit de huisdierensector. Tijdens, maar ook na de coronacrisis, hebben huisdieren tijd, aandacht en juiste zorg nodig. Voor meer informatie kun je kijken op: www.licg.nl.

Dierenspeciaalzaak beste verkoopkanaal

Ook tijdens de pandemie blijft de dierenspeciaalzaak in 2020 het primaire aankoopkanaal voor huisdiervoeding. Ruim 38% van de hondenbezitters primair de hondenvoeding in de dierenspeciaalzaak. Alleen voor kattenvoeding blijft de supermarkt het primaire aankoopkanaal met een aandeel van 49%. Voor alle diersoorten geldt dat de jarenlange stijging van het aandeel ‘online’ als primair aankoopkanaal voor huisdiervoeding, ook dit jaar verder doorzet.

Ook voor dierbenodigdheden blijft de dierenspeciaalzaak veruit het populairste aankoopkanaal. Bij honden en katten is de supermarkt een goede tweede, bij de overige diersoorten wedijveren vooral internet en het tuincentrum om de positie als het op één na populairste aankoopkanaal. Over de gehele linie groeit het aandeel van internet als primair kanaal voor dierbenodigdheden.

Bron: Dibevo

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer