Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Eerste Corona besmetting bij hond vastgesteld

Eerste Corona besmetting bij hond vastgesteld

door Jarno de Vries

De lokale gezondheidsautoriteit bevestigt dat bij een keeshond in Hongkong het coronavirus is vastgesteld. Het lijkt de eerste mens-op-dierbesmetting, maar wetenschappers benadrukken dat het nog veel te vroeg is voor harde conclusies.

De hond in Hongkong is tweemaal getest op het virus, omdat zijn baasje een coronapatiënt is. Uit beide testen bleek dat er lage concentraties van het nieuwe virus zaten in de neus en bek van het dier.

Het dier vertoont geen symptomen en verblijft in quarantaine. Dat gebeurt bij het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbehoud in Hongkong, waar de hond verder wordt onderzocht.

Bijzonder geval

Raoul de Groot, viroloog op de afdeling dierengeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, noemt het nieuws bijzonder. “Maar een volledige beschrijving van het wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog. Het is tot dusver beperkt tot alleen dit gemelde geval. En ook als deze hond daadwerkelijk geïnfecteerd is, dan is nog helemaal niet bewezen dat het dier het virus vervolgens ook weer kan overdragen op mensen.”

Eigenaren van honden hoeven zich geen zorgen te maken. Ook op website van de Wereldgezondheidsorganisatie staat dat er momenteel geen bewijs is dat huisdieren als honden of katten geïnfecteerd kunnen raken.

“Het is in theorie mogelijk dat huisdieren besmet raken, maar het is te prematuur om conclusies te trekken.” Hij wil ervoor waken dat er vanwege het geval in Hongkong te veel focus komt op huisdieren. “Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus”, aldus de Groot.

Corona bij katten en honden

Er zijn overigens wel andere coronavirussen die van nature bij honden voorkomen. Zoals het canine coronavirus, dat erg veel lijkt op een coronavirus bij katten. Deze virussen zijn over het algemeen bijzonder ‘gastheerspecificiek’: het canine coronavirus maakt soms bij hoge uitzondering een uitstapje naar de kat, voor het kattencoronavirus geldt hetzelfde, maar zij zijn nooit bij mensen aangetroffen. Eerder was in Nederland hiervan al een geval bekend, zie link.

Bron: NOS

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer