Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Fokken van honden met korte snuit verboden

Fokken van honden met korte snuit verboden

door Jarno de Vries
Mopshond met korte snuit

Sinds maart 2019 heeft het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit het fokken van honden met korte snuitjes verboden. Desondanks zijn er vijf fokkers die daar geen gehoor aan hebben gegeven. Zij zullen deze week een waarschuwing van de NVWA ontvangen.

Waarschuwing

In februari werdt de eerste waarschuwing al uitgedeeld, maar dat heeft de andere fokkers blijkbaar niet ervan weerhouden om toch door te blijven fokken.

Eind vorig jaar voerde de NVWA al inspecties uit bij negen andere hondenfokkers. Bij zes van hen werden overtredingen vastgesteld, waarop zij een schriftelijke waarschuwing kregen. Indien er bij een nieuwe inspectie wederom overtredingen worden geconstateerd, volgt er een boete van zo’n 1500 euro.

Verbod

Het verbod wat sinds maart 2019 geld kwam er nadat onafhankelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht aantoonde dat het fokken van honden met een (te) korte snuit slecht is voor de gezondheid van de dieren. Zo veroorzaakt het ademhalingsproblemen. Volgens de nieuwe wet moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn.

Bron: NVWA

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer