Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Gezocht: kattenbezitters

Gezocht: kattenbezitters

door Jarno de Vries

Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt het eetgedrag van de kat. Ze zoeken daarvoor kattenbezitters die thuis met hun kat willen meedoen aan smakelijkheidstests. Het doel van het onderzoek is echter niet zozeer om te zien welke brokjes het lekkerste zijn, maar om te onderzoeken op welke manier zo’n smakelijkheidsonderzoek het beste kan worden uitgevoerd bij de eigenaar thuis.

Deelnemers krijgen twee verschillende brokjes voor 10 of 20 dagen (afhankelijk van met welke test ze meedoen) en gaan kijken welke van de twee de kat het lekkerste vindt. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht hoeveel dagen nodig zijn om te kunnen zien wanneer een kat zijn/haar voorkeur duidelijk gemaakt heeft, maar ook naar waar de eigenaar op let als de kat iets wel/niet lekker vindt. Hiermee hoopt men richtlijnen te kunnen geven voor toekomstige studies naar de smakelijkheid van brokjes.

Voor fabrikanten is het belangrijk te weten hoe men het beste kan testen of brokjes in de smaak vallen. Dat is al wel bekeken in testsituaties in een onderzoeksomgeving, maar er is nog geen goed protocol om dit ook in de thuissituatie betrouwbaar te onderzoeken.

Maar ook voor de kat zelf is het natuurlijk van belang voor gezondheid en welzijn dat brokjes niet alleen gezond van samenstelling zijn, maar ook lekker zijn. Katten zijn soms echte fijnproevers die niet zomaar elk voer willen eten. En zeker als het gaat om bijvoorbeeld speciale dieetvoeding is het belangrijk dat het voer goed geaccepteerd wordt. Als de smaak goed is, is de overgang naar zo’n dieet een stuk gemakkelijker.

Wilt u samen met uw kat helpen om dit onderzoek mogelijk te maken? Kijk dan op http://www.betterpetworld.com/de-fijnproever/ voor meer informatie over het onderzoek en hoe u mee kunt doen.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer