Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Harde aanpak voor illegale hondenfokkerijen

Harde aanpak voor illegale hondenfokkerijen

door Jarno de Vries
Cocker spaniël

Aanpak illegale puppyhandel

Het Europees Parlement wil de illegale hondenfokkerijen hard aanpakken en met name Oost-Europa. Vanwege het ontbreken van wetgeving op dierenwelzijn in Oost-Europese landen worden honden onder zeer slechte omstandigheden gefokt en gehouden. Het gaat om echt grootschalige fok van honden, waar puppy’s onder bizarre omstandigheden worden gehouden. Vervolgens worden de pups met valse dierenpaspoorten geïmporteerd en verkocht. Vaak worden de puppy’s bij hun nieuwe eigenaars ziek en gaan soms zelfs dood. Vaak hebben de kopers geen idee waar de puppy vandaan komt en onder welke omstandigheden het dier is opgegroeid. Om deze praktijken een halt toe te roepen, wil het Europees Parlement een Europees registratiesysteem gaan instellen.

De Koninklijke Hondenbescherming is verheugd dat het Europees Parlement de strijd wil aanbinden met deze illegale hondenfokkerijen. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van de hondenhandel is het noodzakelijk dat de malafide hondenhandel op Europees niveau wordt bestreden. Het idee bestaat voor een Europees registratiesysteem en een geharmoniseerde Europese wet- en regelgeving, waarin wordt omgezien naar de gezondheid en het welzijn van dieren c.q. honden.

We zijn blij met dit signaal vanuit het Europees Parlement. De hondenhandel is immers lastig te bestrijden. In Nederland hebben we het zogeheten ‘Besluit houders van dieren’ waarin wetgeving staat die onder meer betrekking heeft op de hondenhandel. In de praktijk blijkt het echter lastig om malafide handelaren te vervolgen en mocht dat al lukken dan worden boetes opgelegd die door de handelaar met de verkoop van puppies snel is terugverdiend. De noodzakelijke afschrikwekkende werking blijft dan uit.

FAIRPUP-campagne

Ook is een goede voorlichting aan potentiële pupkopers erg belangrijk. Zodra consumenten niet langer hun honden kopen via de malafide hondenhandel, zal deze hondonvriendelijke markt minder aantrekkelijk worden. In dit kader hebben is er de zogeheten ‘FAIRPUP-campagne’ gelanceerd met de website http://fairpup.nl/ waarop in woord en beeld toekomstig hondenbezitters worden geholpen in een verantwoorde keuze voor een pup. Deze website geeft de pupkoper handvatten waarmee de pupkoper zekerder is van een fijne pup en het steunen van eerlijke omstandigheden voor pups en ouderdieren.   

Bron: De Hondenbescherming

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer