Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Ophokplicht voor Nederlandse commerciële pluimveehouders

Ophokplicht voor Nederlandse commerciële pluimveehouders

door Jarno de Vries
pluimvee

Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht afgegeven voor commerciële pluimveehouders. Dit vanwege de oprukkende vogelgriep. De griep is vastgesteld bij een hobbykippenhouder in Bretzfeld (Duitsland).

Afgelopen week maakte de NVWA bekend dat alle vervoersmiddelen met pluimvee vanuit Duitsland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging/ ontsmetting moeten ondergaan. Deze verplichting geldt ook voor vrachtwagens met pluimvee uit Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Tsjechië. De ophokplicht in Nederland geldt vanaf 11-2-2020 middernacht.

Op 31 december 2019 was in Oost-Polen een uitbraak van het vogelgriepvirus. Inmiddels zijn uitbraken gemeld in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa. Omdat de meest recente besmetting in Bretzfeld, westelijker is dan eerdere besmettingen, voert het ministerie nu een ophokplicht in. Dit om te voorkomen dat er ook bedrijven in Nederland besmet raken. 

Over vier weken wordt er geëvalueerd, wanneer er geen uitbraken zijn, dan wordt de ophokplicht ingetrokken.

Cijfers

In Nederland zijn er zo’n 100 miljoen kippen. In 2017 was er de laatste keer ophokplicht, die was toen voor 5 maanden. De ophokplicht draaide voor veel pluimveehouders uit op een financiële strop. In 2003 was de uitbraak zelfs zo groot dat een derde van de totale pluimveestapel geruimd moest worden. Dit leverde een schadepost op van 300 miljoen euro.

Bron: Algemeen Dagblad

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer