Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Ophokplicht weer ingetrokken

Ophokplicht weer ingetrokken

door Jarno de Vries
Kippen

Minister Carola Schouten van LNV heeft op 29 april de landelijke ophokplicht voor bedrijven die commercieel pluimvee houden ingetrokken. Het risico op insleep is zoveel afgenomen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. 

Wilde vogels

De ophokplicht werd op 12 februari 2020 ingesteld. Dit om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raakten door introductie van het virus via wilde vogels. Verschillende Europese landen hadden te maken met besmettingen bij commercieel gehouden pluimvee.

Uitbraak Duitsland

Sinds de verlenging van de ophokplicht zijn er geen uitbraken in en nabij Nederland gevonden. De laatste uitbraak in Duitsland was op 31 maart 2020 in Saksen. De weersomstandigheden zijn inmiddels ongunstig voor het virus. De voorjaarstrek van wilde watervogels is inmiddels in volle gang. En verdwijnen wilde watervogels uit Nederland. Daarom is besloten om de ophokplicht in te trekken. Het ministerie van LNV blijft de situatie volgen.

In Nederland geldt overigens nog steeds een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen. Dit voor gevoelige diersoorten uit de landen met uitbraken van vogelgriep. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

Bron: LICG

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer