Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Per 1 juli 2021 geen stroomstootapparatuur meer toegestaan bij training met honden

Per 1 juli 2021 geen stroomstootapparatuur meer toegestaan bij training met honden

door Jarno de Vries
Duitse Herder

Vanaf volgend jaar juli is het niet meer toegestaan om stroomstootapparatuur te gebruiken bij de training van honden. Dit blijkt uit een besluit van minister Carola Schouten dat afgelopen zaterdag is gepubliceerd. Ook de politie en het leger moeten op zoek naar alternatieve trainingsmethodes, schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ongewenst gedrag

Dit jaar is het het gebruik van de stroomhalsband voor de opvoeding van honden afgeschaft. Met stroomschokken wordt het ongewenst gedrag van honden voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat het welzijn van dieren hierdoor ernstig verminderd wordt.

Eerder gold voor bepaalde doeleinden, zoals het trainen van honden voor “geheime operaties door bepaalde overheidsdiensten”, nog een uitzondering op de regel. Vanaf 1 juli 2021 is dit ook verboden. Hoewel de gebruiker van de apparatuur voldoende ervaring en deskundigheid kan hebben, lijdt de hond er te veel onder.

Andere methodes

Houders van honden die stroomstootapparatuur gebruiken, zullen moeten uitwijken naar andere methodes”, schrijft Schouten. Volgens de minister zijn diverse methodes opgedoken die niet meer uitgaan van stroomstootapparatuur, maar het belonen van positief gedrag van de hond.

Hondentrainers die na 1 juli 2021 alsnog gebruik maken van stroomstootapparatuur, plegen een misdrijf, benadrukt Schouten.

Bron: nu.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer