Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Puppyhandel in Diessen kan leiden tot hondsdolheid, fokker ontkent

Puppyhandel in Diessen kan leiden tot hondsdolheid, fokker ontkent

door Jarno de Vries
puppyhandel

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) wordt ook aangeklaagd, omdat ze nalatig is bij haar toezicht, zo vindt de dierenbeschermingsorganisatie. De fokker zegt dat hij zich aan alle Nederlandse en Europese wetgeving houdt en dat de dieren die hij verkoopt, zijn ingeënt.

Hondsdolheid

Rabiës, ofwel hondsdolheid, kan van een besmet dier worden overgedragen op mensen. In Nederland komt deze ziekte amper voor. Volgens House of Animals wel in Hongarije, het land waar de meeste honden vandaan komen die in Diessen worden verkocht. De organisatie zegt dat bij puppy’s die er zijn opgehaald geen of te weinig antistoffen tegen rabiës in het bloed zijn gevonden. Dit zou zijn aangetoond bij steekproeven.

Volgens de oprichter en onderzoekleidster van House of Animals, Karen Soeters, betekent dit dat de hondjes ‘veel te jong’ en in ieder geval niet ingeënt zijn ingevoerd. “Dit moet stoppen. Hier is niet alleen sprake van dierenleed, maar ook van intens mensenleed”, aldus Soeters.

Fokker ontkent

De fokker in Diessen ontkent dit. Hij zegt dat de import volgens officiële regels plaatsvindt. Hij voelt zich dan ook niet aangesproken. “We doen er juist alles aan om het goed te laten verlopen. Bovendien is de kans dat de pups in Hongarije rabiës hebben opgelopen erg klein, minder groot in ieder geval dan in landen als Bulgarije en Roemenië. We hebben er de afgelopen jaren duizenden pups gehaald en ik heb me nooit zorgen gemaakt over rabiës. Ik vind dat House of Aminals spijkers op laag water aan het zoeken is. Alleen maar om in de publiciteit te komen om zo meer donateurs te kunnen werven”.

Aangifte

House of Animals gaat dinsdag aangifte doen bij de politie in Amsterdam. De NVWA zegt in De Telegraaf veel capaciteit in te zetten tegen rabiës en dat juist Hongarije geen land is met een hoog risico daarop. De autoriteit waarschuwt mensen al lange tijd op te passen bij het kopen van pups en die alleen te nemen als er papieren bij zijn.

Bron: Omroep Brabant

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer