Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Stijging van aantal tekenbeten

Stijging van aantal tekenbeten

door Jarno de Vries
horror teek

Uit landelijk onderzoek van het RIVM is gebleken dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% is gestegen. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten is gestegen. In juni en juli is een tekencheck extra belangrijk omdat er dan een piek is in het aantal tekenbeetmeldingen. In de afgelopen weken zijn er echter veel minder tekenbeten gemeld dan het gemiddelde over de laatste 7 jaar.

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de voorgaande 5 jaar door een teek gebeten is, terwijl dit in 1996 nog maar 6% was.

Het tekenbeetseizoen

In juni en juli komt de helft van alle tekenbeetmeldingen binnen. Dit omdat teken in deze periode erg actief zijn en veel mensen de natuur in trekken.

Het RIVM en Wageningen University, de makers van Tekenradar.nl hebben geen verklaring voor het kleinere aantal tekenbeten in de afgelopen weken. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door de corona-uitbraak anders recreëren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na een bezoek aan een groene omgeving.

Groei van de bevolking

Als er meer mensen zijn, kunnen er ook meer mensen een tekenbeet krijgen. Zo’n 9% van de groei van het totale aantal jaarlijkse tekenbeten sinds 1996, komt door de bevolkingsgroei. Opvallend is dat sinds 1996 het aantal tekenbeten wat minder hard steeg, dan het aantal diagnoses van de ziekte van Lyme. Dit zou kunnen komen doordat de ziekte van Lyme tegenwoordig sneller herkend en behandeld wordt.

Bron: RIVM

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer