Home Nieuws Universiteit Utrecht onderzoekt of katten gevoelig zijn voor Covid-19

Universiteit Utrecht onderzoekt of katten gevoelig zijn voor Covid-19

door Jarno de Vries
kat covid-19

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken of en in hoeverre katten gevoelig zijn voor het coronavirus COVID-19. Begin vorige week werd bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant het virus is vastgesteld. Minister Carola Schouten laat nu onderzoeken in hoeverre het coronavirus zich verspreidt onder dieren.

Daarom willen wetenschappers van de universiteit katten van zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt onderzoeken. “Het lijkt er namelijk op dat katachtigen van alle diersoorten het meest gevoelig lijken voor het coronavirus. Dat ondanks dat er maar een handjevol besmettingen bekend zijn bij katten”, aldus Els Broens, projectleider van het onderzoek. “Vooral zieke mensen lijken hun kat te kunnen besmetten in plaats van andersom. Het is nog onbekend hoe het dier ziek wordt.”

Het is onwaarschijnlijk is dat katten bijdragen aan de verspreiding van corona. “We zijn ervan overtuigd dat op dit moment de mens-mens-transmissie het allerbelangrijkst is en dat katten een verwaarloosbare rol spelen in de verspreiding van het virus”, aldus Broens. Het RIVM sluit zich hierbij aan, zoals te lezen is op hun website.

Of het virus van kat naar kat kan overspringen en hoe geïnfecteerde mensen hun kat infecteren en of katten er daadwerkelijk ziek van worden moet uit het onderzoek blijken. De resultaten worden over een paar maanden verwacht.

Bron: Universiteit Utrecht

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer