Home Nieuws Vaccinatieplicht voor Q-koorts

Vaccinatieplicht voor Q-koorts

door Jarno de Vries
geit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoort schapen- en geitenhouders aan om hun dieren te laten vaccineren tegen Q-koorts. Een Vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor alle houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren (kinderboerderijen, boerencampings) En er is een vaccinatieplicht voor bedrijven vanaf melkschapen of -geiten.

Vaccinatie tegen Q-koorts

Schapen en geiten kunnen Q-koorts overdragen op andere dieren en op mensen. Duizenden Nederlanders hebben tussen 2007 en 2009 Q-koorts gekregen. Door te vaccineren wordt een kans op besmetting van Q-koorts verkleind. Als er toch een dier besmet is, zorgt de vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden.

Regels voor vaccinatie

Een Q-koortsvaccinatie is maximaal 12 maanden geldig en moet ieder jaar vóór 1 augustus uitgevoerd en vastgelegd zijn in het identificatie- en registratiesysteem (I&R) van RVO.nl. Wanneer er niet op tijd is gevaccineerd mogen publieksbedrijven geen bezoekers bij hun dieren toelaten. Geiten- en schapenhouders die hun dieren niet of niet op tijd hebben laten vaccineren of de vaccinatie niet op tijd hebben geregistreerd, kunnen een boete krijgen.

Meer informatie over de verplichte Q-koortsvaccinatie en alle andere maatregelen die schapen- en geitenhouders moeten nemen om te voorkomen dat schapen en geiten Q-koorts kunnen overdragen op andere dieren en op mensen staat op de website van de NVWA.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer