Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Vaccineer op tijd je hond of kat

Vaccineer op tijd je hond of kat

door Jarno de Vries

Door de coronacrisis werken veel dierenartsen met aangepaste regels. Zoals bijvoorbeeld met niet meer dan 2 personen in de wachtruimte, of in de auto of buiten wachten.

Ondanks deze beperkingen is het wel handig om je dier op tijd te laten vaccineren, anders loopt je huisdier meer risico om ziek te worden. Ga het vaccineren niet zomaar uitstellen.

Basis vaccinatie

Honden worden gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis en het parvovirus. Deze vaccins blijven drie jaar geldig. Tegen de ziekte van Weil wordt jaarlijks een vaccinatie gegeven. Deze wordt ieder jaar herhaald.

De basisvaccinaties voor katten bestaan uit vaccinatie tegen niesziekte en kattenziekte. De vaccinatie tegen niesziekte wordt normaal gesproken jaarlijks gegeven, die tegen kattenziekte iedere drie jaar.

Voor konijnen is het belangrijk om jaarlijks te laten vaccineren tegen myxomatose en VHD. Nu het weer warmer is, en je zelf meer in en uit loopt en er weer muggen rondvliegen, neemt het risico op deze ziektes toe.

Verloopt de vaccinatie van je dier binnenkort? Overleg dan met je dierenarts. Per dier, ziekte en situatie kan bekeken worden of uitstel wel of niet verstandig is. Voor jonge dieren, die hun puppy- of kittenvaccinaties nog moeten hebben, is het altijd belangrijk om de vaccinaties goed te regelen.

Vaccinatie tegen rabiës

Voor reizen naar het buitenland is een geldige rabiësvaccinatie nodig voor honden, katten en fretten. Ga je dit jaar niet met het dier naar het buitenland, dan kun je overwegen om deze vaccinatie uit te stellen. Voor sommige reizen is echter ook een titerbepaling (bloedtest) noodzakelijk. Deze enting is vaak levenslang geldig, maar alleen wanneer de rabiësvaccinatie altijd binnen de gestelde termijnen herhaald wordt. Heeft je dier al eens een titerbepaling gehad? Dan kan het zeker aan te raden zijn om de rabiësvaccinatie niet te laten verlopen.

Bron: LICG

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer