Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Katten erg gestrest door coronacrisis

Katten erg gestrest door coronacrisis

door Jarno de Vries
kat stress

Doordat veel mensen thuiswerken door de corona, worden katten erg gestrest. Het ritme voor de kat wordt doordat veel mensen thuis zijn verstoord.

De kat houdt van “rust, reinheid en regelmaat” en dat wordt nu stevig in de war geschopt. Legt het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim op basis van ervaringen van dierenartsen uit.

Met name die rust en regelmaat komt door thuiswerkende baasjes onder druk te staan. “We werken dagelijks met veel dierenartsen uit heel Nederland en sinds de coronacrisis zien we een duidelijke stijging van het aantal meldingen van stressklachten bij katten. Meer thuis betekent namelijk meer aandacht voor de kat.”

Veranderd dagritme

Wees gerust, veel katten vinden het prima dat hun eigenaars veel thuis zijn. Hierdoor veranderd wel de dagindeling, meer drukte en minder rust, met als mogelijk gevolg stress plus de klachten die daarbij horen. Nu is het niet zo dat stress per definitie negatief is: bij katten ontstaat stress als er in hun levens iets nieuws, spannends of afwijkends gebeurt.

Pas als dit van lange duur is en daar voor een kat geen ontkomen aan is. “In deze coronatijd kan het ook veroorzaakt worden door een gebrek aan rust. Katten slapen veel. Laat ze dus lekker slapen. Probeer stress te vermijden door regelmaat zo veel mogelijk te handhaven”, luidt het advies van Boehringer Ingelheim.

Observeren

Elk nadeel heeft zijnn voordeel, weet Eline Teygeler, psycholoog en gedragstherapeut voor dieren en verbonden aan Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Volgens Teygeler is het voordeel van meer thuiswerken dat baasjes hun kat beter leren kennen. Hierdoor zal afwijkend gedrag en/of stress eerder opvallen. Aandachtspunten zijn onder andere schrikkerigheid, voortdurende alertheid, verstoppen en terugtrekken en minder spelen en verkennen. Maar, benadrukt Teygeler: “stress kan ook een andere oorzaak hebben, een medische bijvoorbeeld. Het is dan ook van groot belang een medische oorzaak uit te sluiten.

“Help je kat deze coronacrisis door en observeer je kat, leer zijn/haar gedrag nog beter kennen, let op afwijkend gedrag, knuffel je kat hoe hij/zij dat graag wil, zorg voor rust en regelmaat en stimuleer beweging en activiteit”, aldus Teygeler.

Bron: Hart van Nederland

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer