Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Let op groene eikels

Let op groene eikels

door Jarno de Vries

Momenteel vallen door de droogte en wind al veel onrijpe groene eikels van de bomen. Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Maar ook voor honden zijn deze giftig!

groene eikel

Onrijpe, groene eikels bevatten een hoge hoeveelheid tannine. Maar ook bruine eikels zijn een risico. Schapen en geiten vinden eikels vaak erg smakelijk. Runderen en paarden kunnen met name eikels gaan eten wanneer er een beperkt aanbod is van gras of andere voedermiddelen. En dat is momenteel door de droge zomer regelmatig het geval.

Tannine veroorzaakt in het lichaam onder andere schade aan de bloedvaten, darmen en nieren. De eerste klinische verschijnselen bij vee kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname. De verschijnselen van een eikelvergiftiging bij paarden zijn sufheid, slechte eetlust, koliek, bloederige diarree en donkergekleurde urine door nierschade. Bij honden ziet men buikpijn, diarree en het dier zal gaan braken. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden.

Wees als eigenaar alert en zorg dat je dieren geen eikels en eikenblad eten. Wanneer de hond maag-darmklachten heeft na een wandeling, of je vermoed dat er op eikels gekauwd is, neem dan contact op met een dierenarts.

Bron: LICG

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer