Huisdiernieuws ...
Home Nieuws Stroomhalsband binnen korte tijd definitief verboden

Stroomhalsband binnen korte tijd definitief verboden

door Jarno de Vries

Honden trainen of in het gareel houden door ze op afstand via een halsband een schok te geven, wordt definitief verboden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verbieden. De bedoeling is dat dit verbod in juli 2021 ingaat. Het verbod geldt voor alle apparatuur waarmee stroomstoten aan honden afgegeven kunnen worden. 

Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Sommige eigenaren van honden gebruiken stroomstootapparatuur voor het afleren van ongewenst gedrag van de hond, zoals opspringen of blaffen. Ook wordt stroomstootapparatuur structureel ingezet bij het trainen van honden voor bepaalde sporten zoals de jacht en voor trainen van politiehonden. Honden kunnen hierdoor pijn of letsel ervaren. Bovendien is aangetoond dat er alternatieve manieren zijn om honden te trainen, waarbij het gebruik van deze apparatuur niet nodig is.

Uitzonderingen

Het gebruik van stroomstootapparatuur mag alleen nog voor diergeneeskundige handelingen zoals het maken van röntgenfoto’s, CT-scans en het behandelen van tumoren bij honden. Ook voor bepaalde overheidstaken op het gebied van veiligheid en openbare orde kan een uitzondering gelden. Bijvoorbeeld het kunnen blijven inzetten van een specifieke hond voor geheime missies.

Handhaving

Het verbod op het gebruik van stroombanden zal worden gecontroleerd door de NVWA, Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), of politie. Nadat de Eerste en Tweede Kamer de wijziging van de wet bekeken hebben, gaat het besluit voor advies naar de Raad van State. Het verbod geldt voor alle apparatuur waarmee stroomstoten aan honden afgegeven kunnen worden. 

Bron: Rijksoverheid

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer