Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 10 ongewenst gedrag bij honden

Top 10 ongewenst gedrag bij honden

door Jarno de Vries

Wat zijn de meest voorkomende slechte gewoonten van honden? Hoe kan men het slechte gedrag van de hond overwinnen? Heb je ooit te maken gehad met een soort van slecht gedrag van honden? Slecht gedrag is meestal te wijten aan interactie met anderen. Hier is de top 10 ongewenst gedrag bij honden, en tips om deze te overwinnen.

1. Plassen of poepen binnen

Sommige honden poepen en plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem. Honden plassen of poepen wanneer ze bang of angstig zijn, om onderdanigheid te tonen of hun territorium af te bakenen. Het is belangrijk om de exacte reden te bepalen waarom jouw hond dit binnen doet.

poepen of plassen binnen

Door de reden voor dit ongewenste gedrag te begrijpen, kan een goed behandelingsprogramma worden gecreëerd om te voorkomen dat dit blijft voorkomen. Soms zal een hond het huis bezoedelen als gevolg van een onderliggend medisch probleem en het is belangrijk om dit probleem met een dierenarts te bespreken. Hoe eerder dit gedrag wordt aangepakt, hoe groter de kans dat het stopt.

2. Overmatig blaffen

Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren bij honden, maar veel honden blaffen als het ongepast of onnodig is. Veelvoorkomende redenen waarom een hond blaft is om te waarschuwen, wanneer hij opgewonden is of iemand nieuw begroet, wanneer hij zich bedreigd of bang voelt, of gewoon omdat hij speels is.

overmatig blaffen

Maar er zijn honden die blijven blaffen, ook wanneer er niets aan de hand is. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door middel van een goede gedragstraining.

3. Territoriaal gedrag

Honden verdedigen vaak het gebied dat zij als hun territorium beschouwen. Ook kunnen ze hun voerbak beschermen of zelfs hun speelgoed. Typische tekenen van territoriaal gedrag zijn grommen, agressief geblaf, bijten of uitzinnig gedrag. Territorialiteit bij honden is behandelbaar en kan worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining.

4. Agressief gedrag

Veel honden worden agressief naar andere honden toe. Honden die agressief zijn, grommen, blaffen, springen, knappen en vallen vaak andere honden aan. Ze kunnen agressief worden van angst of het kan aangeleerd gedrag zijn.

agressieve hond

Sommige honden kunnen agressief worden als ze gedwongen worden in een situatie te komen waarin ze niet willen verkeren, zoals het ontmoeten van andere honden in het hondenpark of tijdens wandelingen. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining. Ook kunnen honden vanuit een medische reden agressief zijn.

5. Overmatig kwijlen

Veel huisdiereigenaren hebben te maken met kwijlende honden. Kwijlen kan het gevolg zijn van gebitsproblemen. Denk hierbij aan tandsteen, rotte tanden, of ontstekingen en irritatie rond de bek. Overmatige speekselvorming kan ook worden toegeschreven aan het ras van een hond. Mastiffs, Bloedhonden en Bulldogs zijn veel voorkomende rassen die overmatig kwijlen.

Bulldog

Deze soorten rassen hebben vaak moeite met het vasthouden van vloeistoffen omdat ze een slappe mondhuid hebben, korte/spitse snuiten en grote wangen. Honden met lang haar op hun gezicht, zoals Schnauzers of Westies, hebben de neiging om water te laten druppelen na het drinken. Dit wordt soms verward met kwijlen. Tenzij er sprake is van een medische aandoening die kan worden behandeld, is slobberen en overmatig speekselverlies geen gedrag dat kan worden gecorrigeerd.

6. Angst

Wanneer honden niet goed gesocialiseerd zijn is de kans groter dat deze dieren angstig worden. Ook kan een angstig hond een soort trauma opgelopen hebben. Denk hierbij aan verwaarlozing of mishandeling. Honden die lijden aan angst zullen vaak bang zijn, agressief zijn, zich naar andere honden of mensen haasten, of proberen te vluchten uit ‘enge’ situaties.

Goede socialisatie is erg belangrijk

Gedragstraining kan helpen om angst bij honden te stoppen. Als het angstige gedrag ernstig is, kan medicatie worden voorgeschreven om de angst van een hond te verlichten.

7. Agressiviteit aan de leiband

Sommige honden voelen zich gestrest wanneer ze aan de lijn lopen. Dit omdat ze het gevoel hebben dat ze opgesloten zijn of onder controle worden gehouden. Als honden zich zo voelen, kunnen ze te agressief worden naar andere honden, mensen of voorwerpen.

Tekenen van agressiviteit aan de lijn zijn onder andere lonken, grommen of agressief blaffen. Agressie aan de leiband komt vaak voor en kan worden behandeld met gedragstraining.

Wandelen met de hond

8. Trekken aan de leiband

Veel honden trekken aan de lijn omdat ze te opgewonden of geprikkeld zijn tijdens het wandelen. Overprikkeling kan door de geur van de mens niet worden opgemerkt.

Snel bewegende objecten zoals fietsen, skateboards of kleine dieren kunnen ook opwinding veroorzaken voor een hond, wat leidt tot het trekken van de hond tijdens een wandeling. Dit soort gedrag kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining.

9. Tegen je op springen

Veel honden hebben de neiging om op mensen of andere honden te springen als ze opgewonden zijn tijdens een begroeting. Van nature springen puppy’s op oudere honden om aan hun gezicht te ruiken.

Baasje met hond

De nagels van de hond kunnen je verwonden en een grote hond die tegen je aanspringt kan je evenwicht doen verliezen. Het is belangrijk om honden te leren dat hij niet mag springen.

10. Kauwen

Het kauwen is veelvoorkomend slecht gedrag bij honden. Kauwen is de natuurlijke manier van een hond om stress te verlichten of wanneer het dier zich verveeld. Kauwen kan ook de pijn verlichten bij het gebit.

Honden zijn gek op speelgoed

Het is aanvaardbaar gedrag wanneer een hond op een geschikt voorwerp kauwt, zoals een hondenspeeltje. Maar een hond kan ook weleens kauwen op schoenen of meubels. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door een goede training, vooral op jonge leeftijd.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer