Huisdiernieuws ...
Home Blog Welke kerstvoedsel kun je aan je hond geven?

Welke kerstvoedsel kun je aan je hond geven?

door Jarno de Vries

Er is ontzettend veel advies en informatie beschikbaar over welk kerstvoer gevaarlijk is voor honden, en dit is erg belangrijk. Kerstmis is eigenlijk de drukste tijd van het jaar in dierenklinieken als het gaat om gevallen van accidentele voedselvergiftiging bij honden, waarbij chocolade de grootste boosdoener is.

Bovendien is de lijst met kerstvoedsel dat giftig is voor honden tamelijk lang, en bevat veel van onze favorieten; grotendeels omdat ze de neiging hebben om een ​​aantal ingrediënten te combineren (en zo de kans vergroten dat een van de ingrediënten giftig is voor honden).

In combinatie hiermee, zelfs als je het kerstvoedsel kent en uitsluit dat direct giftig of giftig is voor honden, is veel van wat overblijft misschien niet ronduit giftig voor je hond, maar zal het veel te veel vet, suiker of zout bevatten voor ze, tot het punt dat de kans redelijk groot is dat ze hun maag van streek maken als ze ervan eten.

Dus, is er kerstvoedsel dat je met je hond kunt delen en is het mogelijk om je hond een kerstdiner te geven als traktatie zonder zijn maag van streek te maken of hem iets te geven waardoor hij acuut ziek kan worden?

Ja, als je voorzichtig bent. In dit artikel vindt je een lijst van eten die je aan uw hond kunt geven met kerst, mits je dit met mate en voorzichtigheid doet (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er geen verborgen ingrediënten of smaakmakers bij betrokken zijn die giftig zijn voor je hond, en door het vet van vlees afsnijden).

Lees verder om erachter te komen welk kerstvoedsel veilig aan je hond kunt geven; met mate!

Kalkoen of kippenvlees

Het vlees van kalkoen of kip (niet de gekookte botten, en het vermijden van huid of vette delen) is prima om aan je hond te geven. Voor kalkoen is wit vlees een betere keuze, en beperk dit tot een paar plakjes, gesneden met het formaat van je eigen hond in gedachten.

Zorg ervoor dat er ook geen knoflook, ui of soortgelijke groenten zijn gebruikt om het vlees te garneren.\

Zalm en garnalen

Gewone zalmfilet die in bronwater is geroosterd of gepocheerd, en gewone gekookte garnalen zijn prima om met Kerstmis in kleine hoeveelheden aan honden te voeren. Nogmaals, niets gegarneerd, en voor zalm kunnen honden gerookte zalm hebben, maar zullen deze waarschijnlijk liever gewoon hebben.

Lams vlees

Lamsvlees staat zowat aan de goede kant van “niet te ongezond” als het om honden gaat, zolang je maar vet snijdt en ze niet te veel geeft, want lam is erg rijk (en heerlijk)!

Roerei

Als je geniet van een luxe kerstontbijt met zalm en roerei, kan je hond zowel een deel van het ei als de zalm eten. Zorg ervoor dat de portie van de hond niet gekruid is en dat er weinig tot geen melk of boter aan is toegevoegd; honden zijn eigenlijk vrij lactose-intolerant, en ook boter is natuurlijk een puur vet.\

Bepaalde geroosterde groenten

Zolang de groenten van je kerstdiner niet zijn gegarneerd met dingen die giftig zijn voor honden, kunnen ze genieten van een flink aantal van de groenten die je bij je gebraad krijgt.

Dit omvat spruitjes, sperziebonen, erwten, wortelen en pastinaak.

Zoete aardappel

Geroosterde zoete aardappel, zolang ze niet in veel vet gekookt zijn, mag je ook toevoegen aan het kerstdiner van je hond.

Waarom geen ander vlees?

Kip, kalkoen en mager lamsvlees maakten allemaal de lijst met kerstvoedsel dat je aan je hond mag geven, maar het is je misschien opgevallen dat veel andere populaire kerstgebraden vlees dat niet deed; inclusief rundvlees, eend, gans en varkensvleesproducten.

Hoewel geen van deze giftig is voor honden, zijn ze allemaal erg vet (zelfs de magere sneden) en kunnen ze daardoor te rijk zijn voor je hond; terwijl je hond ongetwijfeld graag zoveel eet als je hem geeft, is dit vlees niet goed om aan honden te geven, zelfs niet als traktatie.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer